Smetanovo Tajemství opět na prknech Národního divadla. V opeře zazáří i Adam Plachetka

24. květen 2024

Dalším příspěvkem Národního divadla v Praze k oslavám Roku české hudby 2024 je zbrusu nová inscenace opery Bedřicha Smetany Tajemství. Premiéra se uskuteční 24. května v 19 hodin v rámci programu festivalu Pražské jaro.

Tajemství je sedmou a předposlední operou Bedřicha Smetany a zároveň druhou, která vzešla ze spolupráce s libretistkou Eliškou Krásnohorskou. Premiéra se uskutečnila v září roku 1878 v Praze. Základem dějové linky je dlouhá léta trvající nepřátelství mezi rodinami Kalinů a Malinů, které žijí v městečku pod Bezdězem. Kalina chce ukázat, že už není takový chudák, za jakého ho Malinovi kdysi měli, když mu odmítli dát za ženu svou dceru Rózu. Do její neteře Blaženky se teď navíc zamiloval Kalinův syn Vít. Jde tak o zakázanou lásku, vzdáleně připomínající příběh Romea a Julie, která má zůstat tajemstvím. Stejně jako Kalinovo hledání pokladu v tajné chodbě pod Bezdězem, na jehož stopu Kalinu přivedl opožděně nalezený dopis od zesnulého mnicha Barnabáše. O jaký poklad jde, se ukáže až v samotném závěru opery. Prozradíme jen, že všechno dobře dopadne.

Opera ND I Tajemství: Jana Sibera (Blaženka)

Novou inscenaci Smetanova Tajemství v Národním divadle v Praze připravil režisér Ondřej Havelka. První fází seznamování se s tímto dílem se prý trochu protrápil… Společně s ním se na nové inscenaci Smetanova Tajemství podílejí scénograf Martin Černý, kostýmní výtvarnice Barbora Maleninská a choreografka Jana Hanušová. Hudební nastudování je v rukou dirigenta Roberta Jindry, který je v současné době hudebním ředitelem Opery Národního divadla. Tajemství považuje za nejlepší Smetanovo operní dílo.

V jednotlivých rolích se představí sólisté a stálí hosté naší první operní scény. Roli Kaliny vytvoří Adam Plachetka, se kterým se bude alternovat barytonista Svatopluk Sem.

Opera ND I Tajemství: Svatopluk Sem (Kalina)

V roli Panny Rózy, kterou její rodiče kdysi odmítli dát Kalinovi za ženu se v alternaci s Lucií Hilscherovou představí mezzosopranistka Jana Kurucová.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.