Jak by vypadla Marná lásky snaha, kdyby žil Shakespeare dnes? Režie Filipa Nuckollse odstartuje Letní shakespearovské slavnosti

24. červen 2024

Shakespearovu méně hranou ranou komedii, která nevyhlíží tak docela jako komedie, si vybral režisér Filip Nuckolls pro svůj debut na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Premiérou inscenace Marná lásky snaha tu ve středu začínají Letní shakespearovské slavnosti.

Jak je to renesanční shakespearovská komedie, tak má obrovsky asociací a spojitostí s dobou svého vzniku, tzn. hlavně s řeckou mytologií, která byla tehdy velmi populární, protože se vyučovala na školách. Museli jsme všechny tyhle nánosy dát pryč. A jelikož je tam hodně slovních hříček a komedie to svým způsobem je, tak tenhle žánr nejvíc stárne v čase. S tím jsme si museli pohrát, trošku upravit ten kánon a jistou jevištní konvenci, která v té době byla. Snažili jsme se zapřemýšlet, kdyby William Shakespeare žil teď a měl tu možnost dnešní konvence, jak by byl zřejmě ten text upravený od něj,“ říká Filip Nuckolls, kterému v našem studiu sekundoval herec Jan Jankovský.

Petr Čtvrtníček a Václav Kopta – Marná lásky snaha, premiéra LSS 2024
Spustit audio

Související