Nejkafkovštější Lynch i české Vlny. V Karlových Varech budou tryskat emoce

27. červen 2024

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech nabízí dramata, pohledy do historie, kafkovskou retrospektivu a několik hvězdných hostů. Mimo jiné.

Páteří filmového programu jsou soutěže (hlavní a Proxima), a sekce Zvláštní uvedení. Každá z nich nabízí dvanáct filmů. Velké procento z nich mají na svědomí mladí filmaři, a (stejně jako vloni) se ve stěžejních blocích neztrácí ani česká kinematografie. „Naši současní tvůrci jsou na světových festivalech a obecně v zahraničí úspěšnější, než jejich předchůdci,“ pochvaluje si umělecký ředitel akce Karel Och.

Karel Och, umělecký ředitel, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFFKV)

Podle něj i proto, že mladí čeští filmaři na sobě více pracují, sledují světové trendy, objíždějí festivaly a jsou tak integrálnější součástí celosvětové kinematografické komunity. „Snímky jako Vlny režiséra Jiřího Mádla, Mord Adama Martince či Světýlka Beaty Parkanové tak téměř jistě zaujmou nejen domácí, ale i zahraniční publikum a filmové profesionály,“ prorokuje Och. Mezi dokumenty pak vyzdvihuje snímek Marie – Magdaleny Kochové Ta druhá. „Dokumenty jsou vždycky emotivní záležitost. Tenhle film staví do středu dění starší sestru autistické dívky. Péče o ni staví rodinu do specifických situací a samozřejmě ovlivňuje i zrání dospívající mladé ženy. Jde o citlivě natočený pohled do rodinných vztahů,“ chválí umělecký ředitel.

Franz Kafka i Tono Stano

Letošní festivalový program nabízí i retrospektivu filmů natočených na motivy děl Franze Kafky. „Hodně jsme stáli například o jednu z epizod nové řady Twin Peaks režiséra Davida Lynche. Podle nás jde o nejkafkovštější snímek Lynchovy filmografie. Spisovatelovy knihy ostatně Lynche ovlivňují po celou jeho kariéru, i když ani jednu nikdy nepřevedl do filmu,“ říká Karel Och.

58. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Návštěvníci festivalu se taky mohou vypravit do budovy nově zrekonstruované budovy Sparkasse na Divadelním náměstí na kávu a výstavu fotografií Tona Stana. „Je na nich řada hvězd, které v historii navštívily náš festival. A zůstanou tu i po skončení festivalu,“ upozorňuje výkonný ředitel Kryštof Mucha. A když jsme u těch hvězd, letos budeme moct na karlovarské kolonádě potkat například Vigga Mortensena, Stevena Soderbergha, Cliva Owena, Ivana Trojana či Ivu Janžurovou. Ta přijede uvést světovou premiéru dokumentu Janžurka, který natočila její dcera, režisérka Theodora Remundová.

V Karlových Varech toho ale bude k vidění a ke slyšení mnohem, mnohem víc. Přijeďte!

Spustit audio

Související