Slova se na vás dívají. A to může být děsivé, říká o síle poezie Cletus Nwadike

5. říjen 2018

Nigerijský básník a fotograf je hostem letošního mezinárodního Festivalu spisovatelů Praha, jehož 28. ročník se koná až do pondělí 8. října. Spolu s ním na festival přijeli například Irvine Welsh nebo Colson Whitehead.

Hlavní festivalovou hvězdou je letos skotský prozaik Irvine Welsh, jehož pouliční romány ze života punkáčů a drogově závislých patří k celosvětově nejprodávanějším anglofonním titulům – připomeňme třeba Welshův Barevnej svět nebo Trainspotting, který se dočkal i úspěšné filmové adaptace. Jak Irvine Welsh a jeho literární tvorba souvisejí s hlavním tématem letošního ročníku, s „živým zlem“, vysvětlil v ArtCafé jeden z organizátorů akce Vojtěch Landa: „V případě Welshových textů je zlo jasně viditelné a pojmenovatelné. Jde o lidi na okraji společnosti, o narkomany a pouliční gangstery. Welsh nesmlouvavě ukazuje, jak snadno může člověk sklouznout na dno, a jak těžké je se od něj odrazit.“

Irvine Welsh na zahájení 28. ročníku Festivalu spisovatelů Praha

V dubnu letošního roku vyšel v českém překladu Welshův poslední román Kalhoty mrtvých chlápků, v září potom i český překlad jeho předchozího románu Umělec na ostří nože. Právě z něj bude autor zítra v Senátu Parlamentu České republiky číst.

Nejen téma drog a závislosti, ale i pohled na otroctví nebo násilí

Kromě Welshe do Prahy zavítá třeba americký prozaik a esejista Colson Whitehead, loňský držitel Pulitzerovy ceny za román Podzemní železnice, který vyšel v září letošního roku v českém překladu v nakladatelství Jota.

O otroctví, holocaustu a zlu s Colsonem Whiteheadem

Colson Whitehead

V pondělí skončil 28. ročník Festivalu spisovatelů Praha. Jedním z jeho nejvýznamnějších hostů byl předloňský nositel Pulitzerovy ceny, americký prozaik a esejista Colson Whitehead, narozený roku 1969 v New Yorku.

Právě z tohoto románu bude Whitehead během festivalu číst. Podle Vojtěcha Landy se jedná o mimořádný text: „Whitehead sám říká, že tuto knihu o otroctví dlouho odkládal. Bál se, že na téma nestačí. Spojit historickou realitu s fantazií se mu zdálo jako téměř nepřekonatelná výzva. Pulitzerova cena ale vypovídá o tom, že se mu to nakonec velmi dobře podařilo.“

Odvrácená strana Afriky a brutalita nigerijské společnosti

K hlavnímu tématu festivalu přispěje svými básněmi i nigerijský básník a fotograf Cletus Nwadike. Autor v Česku dosud neznámý a nepřekládaný ve svém díle nejčastěji reflektuje témata lásky, smrti a rodné Afriky: „Ve svých básních se zaměřuji na Nigérii, protože to je země, kterou znám nejlépe. Hodně se mi po ní stýská, protože od roku 1990 žiji ve Švédsku. Přál bych si, aby se dnešní brutální Nigérie podívala sama na sebe a sama sebe se zeptala, jaké dědictví po sobě zanechává, protože to je důležité.“ Zlo, které reflektuje ve své tvorbě, je podle Nwadikeho zásadním tématem současného světa: „Život a svět jsou velmi komplikované a podob zla je mnoho. Zlo v sobě nosí každý z nás, každý je schopen někomu uškodit. Proto když hledáme zlo, musíme se dívat nejprve sami na sebe. Protože když se my sami dokážeme ovládat, pak je snadné ovládnout i zlo kolem nás.“

Slova se k vám obracejí zpět. A to může být děsivé

Zlu je podle Nwadikeho možné čelit jedině přímým a neuhýbavým pohledem na nás samé. Cestu k pravdě hledá právě prostřednictvím poezie. Pouze báseň nás podle Nwadikeho dokáže pozorovat tak, jak to umí jen nepřítel: „Pravda vyjádřená v poezii je natolik silná, že se od ní nemůžete odvrátit“, prohlásil autor o síle poezie ve čtvrtečním ArtCafé.

Pokud jste upřímní, pokud máte něco odžito a zapíšete to, slova se na vás začnou dívat. A to může být děsivé.
Cletus Nwadike

Kromě Welshe, Whiteheadea a Nwadikeho představí na Festivalu spisovatelů svou literární tvorbu také Čecho-Američan Mark Slouka, kterému v těchto dnech vycházejí v českém překladu (v nakladatelství Prostor) memoáry Daleko v srdci. Na festivalu ale nebudou chybět ani ženy, například portugalská básnířka Ana Luísa Amaral nebo indická prozaička Kiran Desai, držitelka Man Bookerovy ceny za román Dědictví ztráty, který v roce 2008 vydalo v českém překladu nakladatelství Odeon.

Pokud se chcete dozvědět víco programu mezinárodního Festivalu spisovatelů Praha 2018 poslechněte si celé ArtCafé. Uslyšíte také interprety přijíždějící na festival elektronické hudby a nových médií Lunchmeat, které představuje Ondřej Bambas. Lunchmeat bude soboty 6. října probíhat v pražském Veletržním paláci.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.