Tři sta let bez Santiniho. Připomeňte si s Vltavou výročí úmrtí geniálního architekta

1. prosinec 2023

Je to už 300 let, co zemřel věhlasný architekt Jan Blažej Santini. Jeho velkolepé stavby však žijí dál… Významné výročí jsme na Vltavě oslavili sérií koncertů, teď v prosinci ale přineseme i další premiéry.

300 let od úmrtí Jana Blažeje Santiniho na Vltavě

  • od 6. prosince / 18:30
    Četba na pokračování
    Miloš Urban: Santiniho jazyk /PREMIÉRA/
    Úspěšný, tak trochu mysteriózní román ze současnosti. Jeho hrdina reklamní kreativec Martin Urann se uchyluje do zdí velkolepých chrámů, aby našel „univerzální větu“.

  • 6. prosince / 20:00
    Večer na téma
    Viděl hvězdy na nebi, tvořil hvězdy na zemi, tvořil nebe na zemi, stal se hvězdou /PREMIÉRA/ 

  • 7. prosince / 20:00
    Radiodokument
    Santiniho pouť za dokonalostí /PREMIÉRA/

  • 23. prosince
    Víkendová příloha
    Škola jménem Santini

  • 30. prosince
    Víkendová příloha 

Trojici koncertů, které Vltava odvysílala v přímých přenosech ze Santiniho staveb, znovu uvedeme v reprízách. Připomeneme si tak Collegium 1704 v Kladrubech u Stříbra, SOČR v Chlumci nad Cidlinou i varhaníka Pavla Černého spolu se Svatomichalskou scholou Brno ve Žďáru nad Sázavou.

Čtěte také

V týdnu od 4. prosince navíc chystáme i premiérový Večer na téma, který připravili Alena Blažejovská, Aleš Filip a všestranný experimentátor Petr Váša. Ve stejný den, tedy ve středu 6. prosince taky začíná nová četba z knihy Miloše Urbana Santiniho jazyk. Strhující příběh o hledání univerzální věty, která by dokázala ovlivnit všechny lidi a prodat jakékoliv zboží bude posluchače provázet po patnáct večerů. Vypravěč v podání Aleše Procházky se pouští do pátrání, které ho sice přivádí na místa, jež se pyšní architektovými stavbami, ale mohlo by ho stát i život.

A dílo a osobnost Santiniho připomenou i premiérové publicistické pořady. Vít Pohanka připravil Radiodokument nazvaný Santiniho pouť za dokonalostí. Prostřednictvím výpovědí architektů, historika i duchovního tu vyplývá, že spíš než o genialitu mu šlo o hledání dokonalosti propojení tvarů, smyslu a významu objektů, na kterých pracoval. Bez ohledu na to, jestli pracoval na malé přestavbě vesnického hostince nebo rozsáhlé rekonstrukci klášterního komplexu, zanechal na díle naprosto jedinečnou a osobitou stopu.

Čtěte také

Velké santiniovské oslavy na Vltavě zakončíme v období Vánoc spolu s Víkendovou přílohou, která se vydá po jeho stopách u architektonických následovníků, anebo po jeho stopách na Plzeňsku.

Spustit audio

Související