Sadismus (Miroslav Buriánek)

20. červenec 2005

Pro další díl cyklu "ISMY po česku" si autor a režisér Miroslav Buriánek vybral téma sadismus. Připravil osobitou, subjektivně laděnou výpověď o členech sadomasochistické komunity a staví ji do kontrastu s příběhem ženy, která se stala obětí domácího násilí. Pořadu se pokusil vtisknout podobu hravého sdělení s výrazně propracovanou motivickou stavbou, hrou významů a expresivní hudebně zvukovou ambaláží.

Hravost je organizujícím principem stavby dílka. Je to pokus o jedinečné balábile akustických barev, vzruchů, dojmů, úzkostí a strachu v manéži vychýleného života. Natočeno poněkud "našišato" jako záměrné vybočení z osy tradičně platných konvencí. Autor se stylizuje do role poněkud neobratného, nemotorného reportéra, který si v houfu členů komunity BDSM a profesionální dominy dopřává nekonvenční zážitek spojený s přímým, autentickým kontaktem s lidmi, kteří se oddávají sadomasochistickým praktikám a hrátkám. Ptá se : "Když zalochtám partnerku nebo ji jemně kousnu, zatáhám za vlasy, to už je začátek, myslíte?" Muž z komunity BDSM bez zaváhání odpoví: "To tam samozřejmě patří. V tom jste! A teď jde o to, když vás tohle začne bavit a partnerku taky, tak příště si ji přivážete, aby prostě vás nemohla kopnout, a už to běží."

Násilí, bolest, utrpení, sexuální a psychopatologická deviace, rány bičem, to jsou případné, obvyklé, tradiční představy, související s pojmem sadismus. Tato úchylka je pojmenována po Markýzi de Sade (1740 - 1817). Lidi s touto deviací pohlavně vzrušuje a uspokojuje naprosté ovládnutí a týrání partnera a jeho strach. Upřednostňovány jsou ty sexuální aktivity, které zahrnují omezování osobní svobody, působení bolesti, pokořování a podřízenost. Sadismus má rovněž podobu pouze erotické záliby, kdy objekt není vážněji ohrožován. Základním principem BDSM je souhlas obou partnerů.

Naproti tomu sadismus v čisté formě, takzvaný agresivní sadismus, je velmi nebezpečný. O tom vypovídá žena, která před řadou let byla vystavena domácímu násilí ze strany svého manžela: "Ty hranice v tom násilí ani nejsou. Tam už si ten člověk myslí, že si může dovolit cokoli a vůbec nebere ohledy na to, co myslí ten druhý, a proto to není hra. Bohužel není to hra." Pojem domácí násilí zahrnuje veškeré formy násilí (fyzické, sexuální, psychické i ekonomické), k nimž dochází mezi blízkými osobami, nejčastěji mezi partnery i bývalými partnery. Není pácháno v afektu, většinou se jedná o promyšlené činy za účelem ovládání partnera. "Je v tom ta bezmoc, že se člověk nemůže bránit, i kdyby měl sebevětší sílu, protože ten agresor má tu sílu daleko větší a hlavně chuť ubližovat. Tomu se těžko brání. Nejhorší bylo, že se to dělo i před dětmi...,"říká týraná žena.

Více se dozvíte z pořadu Sadistické variety, který vysíláme 20. července ve 21:45 na ČRo 3 - Vltava.

Výsledky soutěže:

Pořad dostal 26 platných hlasů, výsledná známka je 1,53.

Knihy z nakladatelství Mladá fronta obdrží Šárka Lorencová (Jindřichův Hradec), Jan Emmert (Liberec).

Spustit audio