Rozesmát, vyděsit, nechat uchichtnout. Výtvarník Jakub Janovský v Sedmém nebi Moniky Načevy

14. květen 2023

Současný český malíř Jakub Janovský přijal pozvání do květnového Sedméno nebe s Monikou Načevou. Začínal se street artem, působil v uměleckém centru Trafačka, kde se asi před sedmi lety seznámil i s moderátorkou tohoto pořadu. Od té doby se umělecky setkávají při různých příležitostech.

„Vybral jsem skladby, které mě provází v průběhu mé práce od prvního ateliéru, který jsem měl v Jihlavě od roku 2002 až do současného, který mám na pražské Pragovce. A všichni interpreti, jejichž hudbu budeme poslouchat, ve mně vyvolávají nějakou vzpomínku, provází mě. Bylo těžké vybrat osm skladem od osmi interpretů, musel jsem eliminovat například vážnou hudbu nebo tu, která je na apomezí žánrů, blues, folk. Vybral jsem věci, které byly inspirační i pro moji malířskou tvorbu,“ říká ke svému hudebnímu výběru Jakub Janovský.

Čtěte také

V pořadu zazní také citace Petra Vaňouse, který kurátoroval Janovského výstavu Betonová zahrada: „Podstatnou součástí Janovského estetiky je iritující napětí, plynoucí ze vztahu mezi komfortní soukromou zónou a veřejným prostorem, který je zároveň individuálně prožíván i sdílen s ostatními.“

„O to se ve svých obrazech snažím,“ přitakává Janovský. „Nějakým způsobem znejisťovat diváka, na jednu stranu ho rozesmát, na druhou trochu vyděsit, naštvat, nechat ho uchichtnout. Líbí se mi ambivalence pocitů, kterou můžou moje obrazy vyvolávat.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.