Roman Ráž: Benda to zatrhne aneb Hrdina seriálu. Hrušínský a Stašová v povedené komedii z pracovního prostředí

10. říjen 2021

Aby vzali mladého absolventa průmyslovky do pobočky fabriky, kde kdysi pracoval už jeho otec, musí slíbit, že zastane funkci mistra nad dílnou 17 pracovnic i kontrolora výroby zároveň. A ještě se musí zavázat, že zvedne produktivitu o dvacet procent! Poslechněte si komedii z cyklu Člověk naší doby natočenou v roce 1981 s Janem Hrušínským, Lenkou Kořínkovou, Simonou Stašovou a dalšími skvělými herci. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Jiří Česálek (Jan Hrušínský), Věra, jeh sestra (Simona Stašová), Jára, jeho švagr (Jiří Klem), matka (Pavla Maršálková), Barča, vedoucí (Ivo Gübel), Dana, jeho dcera (Lenka Termerová), Boubelíková (Božena Böhmová), Garešová (Bohumila Myslíková), Jitka, její dcera (Sylva Sequensová), Princezna (Lenka Kořínková) a další
Dramaturgie: Ivan Škapa
Režie: Alena Adamcová
Natočeno: v roce 1981

Aby vzali mladého absolventa průmyslovky do pobočky fabriky, kde kdysi pracoval už jeho otec, musí slíbit, že zastane funkci mistra nad dílnou 17 pracovnic i kontrolora výroby zároveň. A ještě se musí zavázat, že zvedne produktivitu o dvacet procent. Svou nelehkou situaci novopečený mistr ještě víc zkomplikuje, když přijde s nápadem na inovací výroby. Jenže jak by mohl něco prosadit v podniku, který čeká, že ho každou chvíli zruší pro přebytečnost, a jehož náměstek Benda prý každému všechno zatrne? Mladý hrdina dostane brzy příležitost zjistit, že technické řešení není zdaleka takový problém jako zorientovat se v předivu vztahů na pracovišti.

Čtěte také

Benda to zatrhne aneb Hrdina seriálu představuje další z kdysi požadovaných a pěstovaných „her z pracovního prostředí“. A to jednu z těch povedených, o což se zasloužili jak scenárista Roman Ráž, který upřednostnil zákonitosti komediálního žánru nad společenskou angažovaností, tak režisérka Alena Adamcová a jí šťastně vybrané herecké obsazení – Jan Hrušínský, Lenka Kořínková, Míla Myslíková, Jiří Klem, Simona Stašová, Ivo Gübel, Vilém Besser a mnozí další.

Hru, která neměla po roce 1989 reprízu, uvádíme na Vltavě v obnovené premiéře v rámci řady Hra pro pamětníky.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.