Václav Havel: Vernisáž. Jednoaktovka ze života zakázaného spisovatele Vaňka

5. říjen 2021

K nedožitým 85. narozeninám dramatika, esejisty, filozofa, disidenta a politika Václava Havla zařazujeme jednu z jeho „vaňkovek“, kratších her s postavou nesmělého disidentského spisovatele Vaňka. Přiznané autorovo alter ego se potýká s paradoxy doby, pro niž se vžilo označení normalizace. Normálního ovšem na poměrech, které jednoaktovky zachycují, není vůbec nic. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Pavel Minks
Osoby a obsazení: Věra (Helena Friedrichová), Michal (Tomáš Töpfer), Bedřich (Jan Hartl)
Hudba: Zdeněk Šikola
Režie: Lída Engelová
Natočeno: v roce 1992

Havlova Vernisáž (1975) líčí návštěvu zakázaného spisovatele v bytě svých přátel, manželů Věry a Michala. Na rozdíl od disidenta Bedřicha nemají Michal a Věra žádné morální zábrany a bez potíží se přizpůsobili společenským poměrům. Právě dokončili nákladnou rekonstrukci svého bytu a pozvou si Bedřicha, aby se mu pochlubili.

Život je tvrdý a svět je rozdělený, všichni nás odepsali a nikdo nám nepomůže, náš úděl je zlý a bude stále horší – a ty to přece nezměníš! Nač jít tedy hlavou proti zdi a nabíhat na bodáky?

Rozhlasovou inscenaci natočila v roce 1990 režisérka Lída Engelová. Zahráli si v ní Jan Hartl, Tomáš Töpfer a Helena Friedrichová.

autoři: Pavel Minks , Renata Venclová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.