Je jeden muž. Miluji ho. Četba na pokračování ze Zimní knihy o lásce Dory Kaprálové

3. září 2021

Kniha o mužích, ale možná současně jen o jednom jediném mnohotvárném a neuchopitelném muži, protože o lásce. Z prozaického debutu české spisovatelky a dokumentaristky žijící v Berlíně čte Andrea Mohylová. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Andrea Mohylová
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Natália Deáková
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2016
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Na počátku byla kniha maďarského spisovatele Petera Esterházyho Jedna žena. Provokující, smyslný, okouzlující text o lásce a nenávisti, o krásách i úskalích života se ženami z pohledu muže. A právě tato próza (byť zmiňovaná v dedikaci s pichlavou autorčinou poznámkou: „kterou jsem nikdy nedočetla“) byla i původní inspirací k prozaické „odpovědi“ Dory Kaprálové Zimní kniha o lásce, kterou v roce 2014 vydalo zlínské nakladatelství Archa.

Je jeden muž. Miluji ho, miluje mě. Je to můj muž. Stojím proti němu jen v punčocháčích, je noc. Jsem těhotná, moc.

Čtěte také

Celá knížka vznikla během dvou měsíců, od ledna do února 2013. Aby přečkala vleklou berlínskou zimu, napsala Dora Kaprálová každý den jeden krátký text – o mužích, ale možná současně jen o jednom jediném mnohotvárném a neuchopitelném muži, protože o lásce.

Dora Kaprálová je brněnská rodačka, od roku 2007 ale žije s rodinou v Berlíně. Je publicistka a dokumentaristka. Spolupracuje také s Českým rozhlasem. Od svého debutu Zimní kniha o lásce, vydala prózu Berlínský zápisník (2016) a sbírku povídek Ostrovy (2019).

Spustit audio

Související