Petr Zelenka: Očištění. Moralita o cynické podstatě mediálního věku s Martinem Myšičkou v hlavní roli

21. září 2021

Hru Očištění napsal Petr Zelenka pro renomovanou polskou divadelní scénu Teatr Stary v Krakově, kde také sám v roce 2008 režíroval její premiéru. Patří k textům, ve kterých autor reflektuje vykloubenost našeho mediálního věku s jeho krátkodechými skandálními kauzami, kultem sledovanosti a diktátem zábavy za každou cenu. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Renata Venclová
Osoby a obsazení: Michal, spisovatel (Martin Myšička), Monika, Michalova žena (Lenka Vlasáková), Kasia, sestra Moniky (Elizaveta Maximová), Andrzej, nakladatel (David Novotný), Alena, žena Andrzeje, právnička (Tatiana Dyková), Marta, televizní moderátorka (Simona Babčáková), Dramaturg, manžel Marty (Pavel Nečas), Josef Batko, kněz (Miroslav Krobot), Pavel, soused, otec Mikuláše (Jan Dolanský), Eva, sousedka, matka Mikuláše (Marika Procházková), Mikuláš, syn sousedů (Samuel Budiman), Produkční (Ludmila Molínová), Winona Ryder (Dana Černá) a Policista (Miroslav Hanuš)
Hudba: Jan Trojan, Tomáš Pernický
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 21. 9. 2021

Hlavním hrdinou Očištění je Michal, průměrný spisovatel středního věku, kterého proslavily povídky o životních paradoxech. Nedávno byl nominovaný na státní literární cenu, zároveň vydává další knihu, když se svěří svému nakladateli, že se dopustil zločinu. Nepochopitelného a morálně nepřijatelného.

Tragédie se mění ve frašku

Chce se jít udat na policii – po zločinu by přece měl přijít trest, aby viník mohl dosáhnout odpuštění a očištění. Jenže pokus hlavního hrdiny vydat se spravedlnosti má zcela absurdní vyústění, odehrává se totiž ve společnosti, kterou více než realita zajímá mediální zábava. Tragédie se mění ve frašku, ve které jako by byl zpětně relativizován i sám Michalův zločin.

Čtěte také

„Charakteristickým znakem dramat Petra Zelenky jsou neobvyklé a lehce zvrácené, podstatou většinou paradoxní, přesto však jaksi uvěřitelné a pochopitelné příhody postav, jimiž se autor snaží metaforicky vyjádřit povahu současného světa. Žánrově jsou vlastně všechny jeho hry tak či onak moralitami, neboť kritizují život mediálně simulovaný a zároveň nahrazovaný konzumací médií,“ píše Lenka Jungmannová v doslovu k výboru her Petra Zelenky Obyčejná šílenství (Akropolis 2014)

Očištění je (po rozhlasové hře Extáze z konce 80. let) první inscenací textu předního českého dramatika a scenáristy v Českém rozhlase. Režisér Aleš Vrzák obsadil do hlavní role Martina Myšičku, vedle kterého dále účinkují David Novotný, Lenka Vlasáková, Elizaveta Maximová, Miroslav Krobot, Simona Babčáková, Samuel Budiman, Jan Dolanský, Marika Procházková, Tatiana Dyková, nebo Petr Nečas. Zvukovou realizaci si vzali na starost Jan Trojan a Tomáš Pernický.

Spustit audio

Související