RADIOSTOPY. Tomáš Pánek: Edvard Beneš mezi pangermanismem a ideou nového slovanství

27. červen 2024

První epizoda z nové řady dokumentů založených na bohatých materiálech rozhlasového archivu nese název RADIOSTOPY. Tomáš Pánek spolu s Milanem Ducháčkem, Florianem Ruttnerem a Jiřím Křesťanem probírají situaci Edvarda Beneše ve střetech pangermanismu a nového slovanství.

Účinkuje: Libor Vacek
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Jiří Benák
Premiéra: 27. 6. 2024
Produkce: Petra Petříčková

Dlouhodobou součást českého myšlení představuje hledání pozice mezi německým národem a Slovanstvem a také propojování češství s hodnotami demokracie. Edvard Beneš se stal bystrým kritikem pangermanismu i německého nacismu. Především v letech druhé světové války a těsně po ní zároveň kladl na bedra svého národa, státu i celého Slovanstva světodějné úkoly. Československo mělo svou klasickou politickou demokracii přestavět do podoby hospodářsko-sociální demokracie a stát se místem pro splývání západního liberalismu a východního socialismu.

Do světa těchto Benešových idejí se v dalším dílu Radiodokumentu noří Tomáš Pánek, který k mikrofonu pozval historiky Milana Ducháčka, Floriana Ruttnera a Jiřího Křesťana. Vše je doprovázeno dobovými zvukovými nahrávkami samotného Edvarda Beneše, jež pocházejí z Archivu Českého rozhlasu.

Spustit audio

Související