Prima sezona Glena Hansarda

22. srpen 2006

Kapela The Frames patří doma v Irsku k nejoblíbenějším souborům, její tamní věhlas je srovnatelný s popularitou irských hvězd světového jména - Van Morrisona, Sinéad O'Connor či U2. Pro našince je to o to příjemnější, že The Frames se již před několika lety velmi zalíbilo na Moravě, zvláště jejímu zpěvákovi, kytaristovi a skladateli Glenu Hansardovi, jemuž se stalo Valašské Meziříčí takřka druhým domovem.

Po mnoha koncertech, které v Česku sám či se svou skupinou odehrál (ty v brněnském klubu Stará Pekárna vyšly v roce 2002 na koncertním albu The Frames Breadcrumb Trail), natočil ve studiu Sono v Praze i svou první sólovou desku The Swell Season. Ihned po jejím vydání ji zájem irských posluchačů vynesl až na páté místo v žebříčku nejprodávanějších alb. Stranou zájmu by neměla zůstat ani u nás, a to nejen proto, že ji s Českem pojí několik dalších skutečností.

Hansardova "Prima sezóna"

Impulsem k přípravě desky byla Hansardovi nabídka režiséra Jana Hřebejka, okouzleného jedním z jeho českých koncertů, k natočení dvou písní pro tehdy chystaný film Kráska v nesnázích. Víc než zakázka od filmařů ale Hansarda zřejmě inspirovala studiová spolupráce s talentovanou valašskomeziříčskou zpěvačkou a klavíristkou Markétou Irglovou, která ho už několik let doprovází na koncertech, při nichž se musí obejít bez své kapely. Přínos Irglové se nakonec neomezil jen na vokální a klavírní doprovod, sama napsala dvě písně (včetně působivé titulní instrumentálky, kterou Hansard nazval podle své oblíbené knihy Josefa Škvoreckého Prima sezóna), u dalších dvou je spoluautorkou. Empatií obdařenou dvojici na albu příhodně doplňují ještě Hansardovi přátelé z irského Corku, finská houslistka Marja Tuhkanenová a francouzský violoncellista Bertrand Galen.

Album The Swell Season je rockovému zvuku The Frames hodně vzdáleno, je to deska komorní, cohenovská, neobyčejně emocionální. Šestatřicetiletý Hansard je klasický písničkář, jehož léta hraní po dublinských ulicích naučila sdělnosti a přesvědčivosti. Jeho výraz obsáhne excentrickou jurodivost i posmutnělou melancholii. Hlavní předností tohoto muzikanta je ale neobyčejný skladatelský talent, díky němuž bude jeho tvorba výrazná asi v jakémkoli aranžmá. Ztišená a křehká Prima sezóna je toho důkazem. V Česku už asi těžko vznikne lepší folkové album.

Glen Hansard s Markétou Irglovou
autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.