Příliš malé výtahy

31. říjen 2005

V rubrice ze společnosti jsem se dozvěděl, že slavná zpěvačka Mariah Careyová nenávidí výtahy v Británii. Jsou prý mnohem menší než ty, na něž je zvyklá doma v Americe. Ano, to je skutečně prekérní situace. Přesto se pěvkyni nabízí dle mého laického soudu několik řešení: 1. Nejezdit do Británie. 2. Nejezdit v Británii výtahem. 3. Zvětšit v Británii výtahy. 4. Zmenšit Mariah Careyovou.

Také by bylo možné vlákat dotyčnou zpěvačku do nějakého britského, byť napohled velkého, výtahu, třeba v nějakém opuštěném dole. Pak nechat Mariah Careyovou uvíznout v mezipodlaží a na několik dní odejít. Dalším řešením by bylo koupit zpěvačce lístek do hromadné dopravy v odpolední špičce nebo jízdenku do vlaku Praha-Ostrava někdy kolem víkendu. Pak už by si možná do konce života připadala i ve výtahu tak nějak osamoceně a volně.

Citlivější by možná bylo podělit se s celebritou o vlastní zkušenosti s českými výtahy. Třeba jak jsme bydleli v 11. patře a zrovna v den, kdy nám přivezli automatickou pračku, někdo v rámci loupeže barevných kovů ukradl všechny cívky z výtahových motorů.

Musím přiznat, že jsem měl se zahraničními výtahy také problém, i když jiného typu. Kdysi jsme v dobách, když ještě existovala NDR, šli v Drážďanech do kina. Film byl v němčině a my jsme se tedy těšili aspoň na akci. Jenomže pak vyšlo najevo, že se příběh odehrává skoro celý v kabině uvízlého výtahu a těžiště diváckého zážitku asi spočívalo ve sledování dramatického dialogu.

Je však pravděpodobné, že problémy americké celebrity s příliš malými výtahy mají jiné příčiny. Celebrita totiž výtahem nepochybně už dlouho nejela sama. Je jasné, že takové množství osobních strážců a asistentů a maskérů, které hvězda potřebuje ke své existenci, se do malé kabinky nemůže vejít.

Pro nás je každopádně příběh hvězdy, která má takové potíže se zdviží, velkým poučením. Na světě žijí lidé, kteří jsou na tom mnohem hůře než my. Potřebují náš soucit a naše pochopení. A také náš vděk, protože bez nich bychom nevěděli, jakému utrpení jsme - jako lidé neslavní a nevýznamní - unikli.

autor: Jan Jandourek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.