Příběhy učených žen II.

18. listopad 2019

Osudy učených žen je cyklus vyprávění o nesnadném údělu žen, které usilovaly o vědeckou dráhu časech, kdy to bylo ženám téměř zapovězeno, nebo učinily významné vědecké objevy v době, kdy jejich úspěch nemohl dojít patřičného ocenění právě proto, že byly ženy.

Ženy, které pro své vědecké vzdělání potřebovaly nejen nadání, ale i schopnost čelit dobovým předsudkům. Jejich pohnuté životní příběhy přiblíží dva známí popularizátoři vědy: astrofyzik doktor Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu Akademie věd a profesor Ivo Kraus z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

Čtěte takéPříběhy učených žen I.

Vydáme se do Milána začátku 18. století za všestranně nadanou Marií Gaetanou Agnesiovou, představíme Henriettu Swan Leavittovou, americkou astronomku, která objevila přes dva a půl tisíce proměnných hvězd. Také ženu, která přes své nesporné nadání zůstala ve stínu svého muže: Milevu Maričovou, manželku Alberta Einsteina. Řeč bude i objevitelce pulzarů, britské astronomce Jocelyn Bellové-Burnellové. A cyklus uzavře část věnovaná markýze du Châtelet, jedné z nejvýznamnějších matematiček 18. století a milence známého filozofa Voltaira.

Připravila: Jana Olivová

autor: Jana Olivová
Spustit audio