Prestižní literární ceny míří do Afriky. Známe vítěze Goncourtovy a Bookerovy ceny

4. listopad 2021

Goncourtovu cenu za nejlepší román napsaný ve francouzštině si odnesl senegalský autor Mohamed Mbougar Sarr. Je prvním držitelem tohoto ocenění, který pochází ze subsaharské Afriky. Bookerova cena pro autory píšící anglicky poputuje za Jihoafričanem Damonem Galgutem.

Jednatřicetiletý senegalský autor Mohamed Mbougar Sarr, který žije ve Francii od doby svých středoškolských studií, si získal porotu Goncourtovy ceny svým letošním románem La plus secrète mémoire des hommes. Nepočítáme-li debutovou novelu, jde už o jeho čtvrtý román. 

Mohamed Mbougar Sarr získal Goncourtovu cenu za nejlepší román napsaný ve francouzštině, 2021

Autor v něm vypráví příběh mladého senegalského spisovatele jménem Diégane Latyr Faye, který se vydá po stopách „černošského Rimbauda“. Záhadný T. C. Elimane, který roku 1938 publikoval v Paříži šokující dílo Le Labyrinthe de l’inhumain, jakoby se vytratil z dějin. Hlavní hrdina pátrá po jeho osudech podporován tajemnou spisovatelkou Sigou D. Přitom se Sarr věnuje i prostředí afrických spisovatelů žijících v Paříži. Popisuje jejich vášnivé diskuze o literatuře i bohémský způsob života. Spolu s nimi si klade i základní otázky spojené s literární tvorbou.

Čtěte také

Knihu inspiroval román Divocí detektivové Roberta Bolaña a životní příběh malijského spisovatele Yamba Ouologuema. Francouzský tisk o Sarrovi hovořil jako o jednom z favoritů letošní Goncourtovy ceny. Přispěla k tomu i skutečnost, že se ocitl v nominacích dalších literárních ocenění. Tato je však ve Francii tou nejprestižnější a vyplatí se ji sledovat. Knihu loňského vítěze Hervé Le Telliera Anomálie v překladu Sáry Vybíralové plánuje do konce roku vydat nakladatelství Host.

Do třetice všeho dobrého

Bookerova cena je krom Nobelovy ceny za literaturu snad nejsledovanějším literárním oceněním. Letos ji získal sedmapadesátiletý Jihoafričan Damon Galgut. Svou první knihu napsal už v sedmnácti letech. Na Bookerovu cenu byl nominován i v letech 2003 a 2010. Vítězství se dočkal až letos. Galgut je běloch a jeho rodina má evropský původ, což se stává zásadní pro pochopení jeho románu The Promise. Jde o rodinnou ságu, která pokrývá úsek čtyř dekád. Děj se točí okolo posledního přání matky rodu. Ta chce, aby byl černošské služebné věnován domek a půda rodinné farmy. S každým dalším úmrtím v rodině se slib přesouvá, ale k jeho realizaci nedochází.

Kniha The Promise získala Bookerovu cenu, 2021

Kritiku zaujal morální rozměr příběhu, kdy selhání rodiny chápeme jako alegorii na vývoj jihoafrické společnosti po ukončení apartheidu roku 1994. Pozoruhodný je ale i Galgutův modernistický styl, pro nějž bývá srovnáván s Williamem Faulknerem a Virginií Woolfovou.  

Spustit audio

Související