Letošní vítězové Prix Goncourt. Brzké vyhlášení vítězů má podpořit francouzské knihkupce

12. květen 2020

O měsíc dřív byla vyhlášena jména vítězů Goncourtovy ceny. Organizátoři tohoto prestižního francouzského literárního ocenění tak chtěli podpořit francouzská knihkupectví, která mohla 11. května po několika týdenní pauze znovu otevřít.

11. května byla zveřejněna jména vítězů ve 4 kategoriích Goncourtovy ceny

Cenu za nejlepší debutový román si odnesla Maylis Besserie. Ve své knize se zabývá posledními dny irského dramatika Samuela Becketta. Kniha obsahuje řadu reálných událostí z jeho života, ale přesto se nejedná o biografii. Titul knihy Le Tiers Temps je i názvem pečovatelského domova pro seniory, kde Beckett strávil poslední měsíce svého života. 

V kategorii nejlepší povídková sbírka zvítězila zkušená prozaička Anne Serre. Sbírka fantastických povídek nese název Au cœur d'un été tout en or. 

Poezie má jako jediná kategorie tu zvláštnost, že není udílena za dílo vytvořené v uplynulém roce, ale za celoživotní přínos francouzské poezii. Cenu obdržel Michel Deguy, který letos oslaví už 90. narozeniny. Publikuje od konce 50. let minulého století. Jeho bibliografie čítá na 40 básnických sbírek a za svůj dlouhý život nasbíral ve Francii řadu literárních ocenění. Do češtiny přeložil jeho básně Jan Vladislav a Petr Král. Vyšly v letech 1968 a 1993 v časopise Světová literatura. Roku 2011 byl Michel Deguy hostem pražského Festivalu spisovatelů. Věnuje se také překladu. Do francouzštiny přeložil např. Danta, Sapfó i díla filozofa Martina Heideggera. 

Cenu za nejlepší biografii získal režisér a scénárista Thierry Thomas za svou práci o italském kreslíři komisků Hugu Prattovi. Jeho neslavnější série komiksů o námořníkovi jménem Corto Maltese je dostupná i v češtině.

Vítěz hlavní Goncourtovy ceny za nejlepší román bude oznámen v listopadu.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio