Přelet nad Milošem Formanem. Devadesáté výročí narození světového režiséra připomínáme premiérovým Večerem na téma nebo čtenými Osudy

Píše se rok 1932, 18. listopadu. Josef von Sternberg v losangeleském hotelu Ambassador přebírá dva Oscary za snímek Šanghajský expres. V Čáslavi v Československu tou dobou slaví přesně devět měsíců života malý Jan Tomáš. Kdo může tušit, že za pár desítek let bude mít onu ikonickou sošku doma i on?

Program

  • 12. 2. Esej
    Pavel Sladký: Miloš Forman. Svoboda slova i svoboda porna /PREMIÉRA/

  • 13. 2. Klapka
    Hudba může být výmluvnější než slovo, říkal Miloš Forman

  • Od 14. 2. Osudy
    Miloš Forman, Jan Novák: Co já vím

  • 16. 2. Večer na téma
    Přelet nad Milošem Formanem /PREMIÉRA/

O 90 let později si připomínáme právě Jana Tomáše Formana, z něhož se stal snad nejvýraznější režisér československé historie Miloš Forman. Sám se tohoto výročí bohužel nedožil, tvorba, která za ním zůstala, však přežije řadu dlouhých let.

Čtěte také

Její výjimečnost přiblíží především premiérový Večer na téma. Pavel Sladký ho nazval Přelet nad Milošem Formanem a připomíná v něm nejdůležitější momenty jeho života a kariéry včetně debutového celovečerního filmu Černý Petr nebo oscarových snímků Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus. V pořadu uslyšíte autorku formanovské monografie Stanislavu Přádnou, autora tří dokumentárních filmů o Miloši Formanovi Miroslava Šmídmajera nebo filmovou historičku a publicistku Šárku Gmiterkovou. Zahraniční perspektivu na Formanovo dílo nabídne torontský specialista na český a východoevropský film Jonathan Owen. Nechybí ale ani archivní materiály a ukázky z filmů i rozhlasové adaptace autobiografické Formanovy knihy Co já vím?

A právě tuto knihu zařazujeme do cyklu Osudy. „Já to psát nebudu, ty to napiš, bude to vlastně můj život, jak ho prožil Jan Novák,“ řekl na jejím začátku Miloš Forman. A Jan Novák ho poslechl. Výsledkem je životopis česky poprvé vydaný roku 1994. V rozhlasové verzi ho načetl Jan Vlasák. V Osudech si můžete poslechnout deset částí, které doplní zbylé dva díly na webu Vltavy.

Čtěte také

Kromě velkolepého dvouhodinového pořadu ale filmový publicista Pavel Sladký připravil také esej nazvanou Miloš Forman – Svoboda slova i svoboda porna. Zabývá se v ní svobodou jedince jako ústředním tématem Formanova díla. A chybět nebude ani speciální Klapka o hudbě v režisérových filmech. Protože Miloš Forman zkrátka žije dál.

Klára Fleyberková

Nejnovější články