Hudba, kterou mám rád. Miloš Forman o svých oblíbených skladbách

18. duben 2018

Oscarový režisér zemřel po krátké nemoci v USA 13. dubna. Bylo mu 86 let. Na počátku 60. let minulého století se v cyklu Hudba, kterou mám rád, zpovídaly známé osobnosti našeho kulturního života ze svého vztahu k hudbě. Mezi nimi i mladý filmový režisér Miloš Forman.

Podobný cyklus s lehce pozměněným názvem - Sám doma s hudbou, kterou má rád - se objevil ve vysílání Československého rozhlasu ve druhé polovině 60. let. Také zde se herci, básnící, spisovatelé atd. vyznávali ze svých pocitů, svázaných s poslechem klasické hudby. Tuto druhou, pozdější sérii pořadů, připravoval vesměs Karel Weinlich.

Logo

Je víc než zajímavé sledovat po letech kulturu slovního projevu tehdejších protagonistů pořadu, a kolikrát i rozhled, jaký měli i jako nehudebníci po různých hudebních žánrech – a překvapivě i po hudbě tzv. vážné.

Frivolní svádění Miloše Formana

MFF Karlovy Vary

K osmdesátým pátým narozeninám (v sobotu je ten Den) se sluší uctivě poblahopřát, zvláště jde-li o filmařskou legendu, jakou režisér Miloš Forman bezesporu je.

Forman je držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA ve stejné kategorii. Vystudoval scenáristiku na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění a už během studií působil jako pomocný režisér a asistent Alfréda Radoka.

Nejvýznamnější ocenění pro Miloše Formana:
Oscar, nejlepší režie:
Přelet nad kukaččím hnízdem, 1975
Amadeus, 1984
Zlatý glóbus, nejlepší režie:
Přelet nad kukaččím hnízdem, 1976
Amadeus, 1985
Lid versus Larry Flynt, 1997
Cena BAFTA, nejlepší režie:
Přelet nad kukaččím hnízdem, 1976
César, nejlepší zahraniční film:
Amadeus 1985
Český lev za dlouholetý umělecký přínos českému filmu, 1997

V Československu do roku 1968 společně s Miroslavem Ondříčkem natočil několik úspěšných snímků s charakteristickým černohumorným pohledem na společnost. Černý Petr získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu, film Hoří, má panenko byl dokonce nominován na Oscara.

Javier Bardem, Natalie Portman a Miloš Forman, Goyovy přízraky, 2007

Za normalizace legálně odešel do USA, aby pokračoval ve své filmové tvorbě. Mohl tedy na svých filmech spolupracovat s českými filmaři, mj. kameramanem Miroslavem Ondříčkem a Amadea natočit v Kroměříži, Praze a okolí. A všechny další filmy jsou "trháky": Přelet nad kukaččím hnízdem, Valmont, Goyovy přízraky... V roce 1966 Miloš Forman své povídání pojal trochu jako hereckou etudu na myšlení o něčem a o ničem...

autor: Český rozhlas Vltava | zdroj: Karel Weinlich
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.