Hudba může být výmluvnější než slovo, říkal Miloš Forman. Poslechněte si hudbu z jeho slavných filmů

13. únor 2022

Hudební stránku svých filmů připravoval s velkou péčí. Od Konkursu a Hoří, má panenko přes Ragtime či Přelet nad kukaččím hnízdem až k Amadeovi. Průřez hudebními sekvencemi režisérových slavných filmů k jeho nedožitým devadesátinám připravil Tomáš Pilát.

Miloš Forman – stejně jako každý dobrý režisér – pracoval ve svých filmech s hudbou velice promyšleně. V některých jeho snímcích je hudba vlastně další svébytnou postavou, v jiných hraje důležitou roli při vytváření atmosféry a celkovém vyznění.

Čtěte také

Zajímavá historka se váže k hudební složce oscarového filmu Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1975. Forman pro natáčení objednal symfonický orchestr, který ve studiu čekal na skladatele Jacka Nitzcheho. Ten však přišel v doprovodu postaršího muže s velkým kufrem a prohlásil, že orchestr nepotřebuje. Jediné, co potřeboval, byl kýbl vody. Téměř veškerou hudbu pak společně s oním pánem nahráli za jedno odpoledne – za nástroje jim posloužily skleničky s vodou. Nitzche k výsledné nahrávce následně přidal pár taktů skutečné hudby a vyšperkoval ji hrou na pilu a další netradiční nástroje.

Čtěte také

S filmem Amadeus se zase Formanovi podařilo vyvolat novou vlnu celosvětového zájmu o hudbu Wolfganga Amadea Mozarta. Kromě jiného rekonstruoval uvedení Dona Giovanniho ve Stavovském divadle v Praze, kde měla slavná Mozartova opera s názvem Potrestaný prostopášník aneb Don Giovanni premiéru 29. října 1787. Ve filmu, který získal celkem osm Oscarů a spoustu dalších cen, ovšem nezní jen Mozartova hudba, ale třeba také finále z opery Axur od jeho (filmového) rivala Antonia Salieriho.

Pro změnu dva Zlaté glóby získal Forman za snímek Lid versus Larry Flint, v němž se znovu zabýval svými tématy: svobodou, jejími mantinely, snahou o její prosazení a bojem jednotlivce proti establishmentu. Autorem hudby byl Thomas Newman, ve filmu ale zaznívá i česká klasika – například pochod ze Smetanova Dalibora a Polonézu z Dvořákovy Rusalky.

Posledním celovečerním filmovým počinem Miloše Formana je Dobře placená procházka z roku 2009, na níž spolupracoval se svými syny Matějem a Petrem. Režisér se k jazzové opeře Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého vrátil již podruhé, v roce 1966 totiž s Jánem Roháčem podle semaforské inscenace natočili film – jak na jevišti Semaforu zněla píseň Good Bye si můžete poslechnout ve vltavské Klapce.

autoři: Tomáš Pilát , ert
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.