Pracovna: V ateliéru u restaurátorů uměleckých děl manželů Frankových

10. červen 2024

Ateliér manželů Frankových se zabývá jak restaurováním obrazů a umění na papíře, tak určováním pravosti konkrétních děl. Kromě práce na výtvarných dílech přímo ve svém ateliéru mají Jarmila a David také velké zakázky jako jsou nástěnné malby, papírové tapety a rozměrné objekty in situ. Za sebou mají i tvorbu řady historických faksimilí knižních iluminací (například Vyšehradský kodex) a historických dokumentů. 

Oba kladou velký důraz na přesné původní technologické postupy. Dokonce si umí vyrobit i vlastní pergamen. Frankovi určovali například i pravost maleb od prezidenta Václava Havla, které šly loni na podzim do aukce.

Pravé poklady najdete na zadní straně obrazů.

David Frank (1968) je malíř a restaurátor. Vystudoval restaurování papíru a knižní vazby na Střední průmyslové škole grafické a pokračoval na Akademii výtvarných umění v Praze. Zkušenosti načerpal také při studijních pobytech v Belgii a Velké Británii. Na AVU působil jako odborný asistent v ateliéru Školy restaurování děl malířských u profesora Karla Stretti. Léta se s ženou Jarmilou věnují práci v ateliéru i vlastní volné tvorbě. Zakázky mají nejen od soukromých osob, ale třeba i od státních institucí.

V ateliéru u restaurátorů uměleckých děl manželů Frankových

Jarmila Franková (1969) je restaurátorka, která se zabývá uměleckými díly na papíře. Po studiu na Střední průmyslové škole grafické v Praze sbírala zkušenosti ve Státním oblastním archivu v Litoměřicích a Státních restaurátorských ateliérech v Praze. Od roku 1992 pracuje jako soukromá restaurátorka a zabývá se historickými knižními vazbami, grafikami, plakáty, tapetami na papírové podložce a restaurováním výtvarných děl z východních zemí.

autor: Zuzana Filípková
Spustit audio

Související