Pracovna: V ateliéru sklářského výtvarníka, sochaře a designéra Ronyho Plesla

26. únor 2024

Rony Plesl (1965) patří k nejlepším tvůrcům skleněné plastiky i v mezinárodním měřítku. Sklář, sochař, designér a vedoucí Ateliéru skla na pražské UMPRUM je například autorem filmové ceny Český lev, mnoha pivních sklenic pro nejrůznější pivovary nebo svítidel a kolekcí například pro slavné značky jako jsou Bomma, Rückl nebo Lasvit.

Plesl se dnes věnuje hlavně své autorské tvorbě. Baví ho práce s architekty, kdy vymýšlí díla přímo do interiérů budov. Sbírá umění, miluje Itálii, kde má své bohaté studijní i pracovní zkušenosti a rád se dívá na filmy.

Čtěte také

V minulém roce jste se s jeho tvorbou mohli seznámit například v Muzeu Kampa, kde byla výstava jeho skleněných plastik pod názvem Rony Plesl: Stromy rostou z nebe. Pod stejným názvem vystavoval obrovské skleněné kmeny stromů na bienále v italských Benátkách přímo v kostele Santa Maria della Visitazione z počátku 16. století. Právě tyto obrovské 3D jednolité plastiky vytváří ve spolupráci se sklářským inovátorem Jiřím Šínem. Pro Plesla je charakteristická také práce s jasně zeleným uranovým sklem.

Do jeho ateliéru v Karlíně se vypravila naše reportérka Zuzana Filípkovou. Reportáž z této návštěvy si můžete pustit zde…

autor: zuf
Spustit audio

Související