Pracovna: V ateliéru malíře a grafika Patrika Hábla

30. leden 2024

Výtvarník Patrik Hábl (1975) patří na naší umělecké scéně k nejvýraznějším malířův střední generace. Znají ho ale i za hranicemi. Hodně času strávil v Asii, která ho fascinuje a inspiruje a jeho díla jsou zastoupená i v japonských galeriích. Samostatné výstavy měl ale třeba i v Miláně, Grazu nebo Mnichově.

Je jediným žijícím českým malířem, kterého prodávají významné světové aukční domy jako jsou Sotheby's a Christie's. Například před třemi lety se jeho dílo Černobílá krajina vydražilo za více než 16 000 liber. Výtvarník v zahraničí zaujal především originální technikou – tak zvaně vytrhávanou. Malíř totiž nechává barvy po obrazech stékat, lít i zamrzat. Různé postupy – včetně vymývání barev – kombinuje a některá plátna nechává zasychat třeba i šest let. Poté nánosy na některých místech vytrhává a vzniká tak jeho osobitý rukopis.

Pracovna Patrika Hábla

Patrik Hábl hojně maluje a také vystavuje. Poslední výstavy měl například v Centru současného umění DOX, v Brně nebo v Liberci. Tu libereckou s názvem Cesta do dalekého Horozemí můžete v místních Lázních stihnout do 11. února. Letos plánuje ale i další výstavy a projekty. Nejen o jeho originální malířské metodě, ale právě třeba i o tom, co ho v blízké budoucnosti čeká, jsme si spolu povídali v jeho ateliéru na okraji Prahy.

autor: zuf
Spustit audio

Související