Poslední medvěd. Spisovatelka Hannah Gold spojuje dobrodružství dětí a zvířat s klimatickou krizí

19. říjen 2023
Spisovatelka Hannah Goldová s knihou Poslední medvěd

Jak souvisí nepřítomnost medvědů na Medvědím ostrově se změnou klimatu? A co když je tam přece ještě jeden poslední medvěd? O tom vypráví stejnojmenná knížka pro děti, za níž britská spisovatelka Hannah Gold získala ocenění jako Blue Peter Book Award a Waterstones Children’s Book Prize.

Hannah Goldová: Poslední medvěd

„Hlavním úkolem spisovatele je, podle mě, dát do knihy tolik zábavy, dobrodružství a podivuhodných věcí, kolik může ‒ aby k dětem nepřistupoval z pozice učitele. Ale když jsem začala psát Posledního medvěda ‒ což je příběh jedenáctileté holčičky, která se spřátelí s ledním medvědem ‒ rozhodla jsem se vyprávění zasadit na skutečné místo. Na Medvědí ostrov, který je na půl cesty mezi pevninským Norskem a souostrovím Špicberky nedaleko Severního pólu. Když jsem rešeršovala, zjistila jsem, že ostrov se jmenuje ‘medvědí‘, protože na něm dřív opravdu žili lední medvědi, ale teď už se na něj kvůli tání ledovců nedostanou. A začalo mi být jasné, že nemůžu psát o ledních medvědech v současném světě, aniž bych vyprávěla také o ledovcích, ztrátě přirozeného prostředí a ničivých následcích, které to na přírodě zanechává,“ líčí britská autorka knih pro děti Hannah Gold. A dodává: „Obzvlášť mě fascinuje motiv vztahu mezi dítětem a zvířetem. A jednoho dne se mi před očima z ničeho nic vynořil velice živý obraz ledního medvěda, který na mě hleděl velkýma smutnýma očima. A já si říkala, že chce, abych vyprávěla jeho příběh. A tak to začalo.“

Hannah Goldová: Poslední medvěd

Redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková si s Hannou Gold povídala nejen o knize Poslední medvěd, ale i o jejím druhém titulu Ztracená velryba – a také o tom, jak propojit environmentální témata s poutavým příběhem.

Hannah Gold s knihou Poslední medvěd

Kniha získala Blue Peter Book Award a Waterstones Children’s Book Prize. Dostala se také do užší nominace na dětskou knihu roku v soutěži o British Book Awards a o Indie Book Awards. Ilustrátor Levi Pinfold je držitelem prestižní Kate Greenaway Medal.


Spustit audio

Související