Poslechněte si: Hvězdně obsazený Don Giovanni v newyorské opeře s Adamem Plachetkou

20. květen 2023

„Opera oper“ W. A. Mozarta Don Giovanni s libretem Lorenza da Ponte byla poprvé uvedena pod taktovkou samotného skladatele 29. října 1787 v pražském Stavovském divadle a je právem považována za jednu z nejlepších oper, které kdy byly napsány. V přímem přenosu z Metropolitní opery v New Yorku jsme toto dílo vysílali 20. května.

Přímý přenos z Metropolitní opery v New Yorku nabídl hvězdné obsazení sólových postav. V titulní roli Dona Giovanniho se představil švédský barytonista Peter Mattei a úlohu jeho sluhy Leporella ztvárnil český basbarytonista Adam Plachetka. Dále jsme slyšeli Federicu Lombardi (Donna Anna), Bena Blisse (Ottavia), Anu María Martínez (Donna Elvíra), Ying Fang (Zerlina), Alfreda Walkera (Masetto) a Alexandera Tsymbalyuka (Komtur). Orchestr a Sbor Metropolitní opery v New Yorku řídí Nathalie Stutzmann.

Slovem provází Martina Kolajová
Připravil Ondřej Scholtz

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.