Poctivé "dechno" skupiny Traband

16. listopad 2004

Zpěváka, skladatele a textaře "Jardu" Svobodu vždy bavilo míchat lidovou a rockovou hudbu, obrazně řečeno venkov s velkoměstem, či spíše s jeho periferií. Ještě před vznikem kapely Traband, která napřesrok oslaví desáté výročí existence, tak ostatně činil v dnes už pozapomenutých formacích Otcovy děti a Naholou.

Traband byl zprvu tříčlenným souborem, teprve v průběhu let se základní osa - kytara, basa, bicí - rozšiřovala o další nástroje: tubu, trubku, banjo, akordeon. Tak vznikly kontury dnešního Trabandu, jehož ojedinělý styl odedávna přitahuje terminologicky založené novináře. Sám Svoboda razí pro kapelu úsměvnou škatulku "dechno", zdůrazňuje však, že pod tou třaskavou směsí folku, rocku, klezmeru, country, punku a samozřejmě dechovky nalezneme vždy půdorys poctivé písničky.

V pořadí čtvrté album Trabandu Hyjé!, které vyšlo koncem října, se na první poslech od předchozích desek Kolotoč a Road Movie výrazněji neliší. Nápadité halekačky, evokující námořnické popěvky v přístavních putykách, cirkusový orchestr připomínající divoké "jízdy" dechů, vtipně použité citace (zde z Gershwina, Kryla i z lidovek), přidžezlá křídlovka navozující dojem baru druhé kategorie, navrch dojemná milostná píseň o "lásce za časů apokalypsy" - to vše jsme už od Trabandu slyšeli, přesto se nedá říci, že by byť jedinou ze čtrnácti nových skladeb soubor spíchl podle již dříve úspěšného střihu. Výhradní autor kapely Svoboda se neopakuje ani jako textař. Nové album překvapí lehkým odklonem od témat, dejme tomu, obecných a snahou promluvit k aktuálnímu dění. "Tak nechte si svoje řeči a sliby / Já vidím a znám vaše plány / Od hlavy vždycky smrdí ryby / Z malé i velké strany," zpívá se v písni Vraťte mi mou hlavu a tato nová "angažovanost" Trabandu, hrajícímu odedávna spíše těm "bezmocným", sluší jak máloco.

Jaroslav Svoboda

Zpěvák, kytarista a hráč na mandolínu a akordeon Jarda Svoboda, trumpetistka a příležitostná zpěvačka Jana Modráčková, hráč na tubu Robert Škarda, bubeník Václav Pohl, hráč na baskřídlovku a kytaru Jakub Schmid a banjista Evžen Kredenc namíchali album stylově opět odvážně rozkročené a v dobrém smyslu slova i ambiciózní. K písni Černej pasažér dokonce natočili videoklip (v hlavní roli s hercem a příznivcem Trabandu Vladimírem Javorským) - pokud budete mít štěstí, možná ho v některém z hudebních pořadů České televize spatříte. Ale nejlépe uděláte, když se vydáte na koncert Trabandu - ani sebelepší album nemůže přebít zážitek z živého vystoupení této dechno party.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.