Plavat proti proudu. Eliška Beranová vypráví nevšední milostný příběh

30. září 2021

Nadmíru vydařeným prozaickým debutem se může pochlubit spisovatelka a environmentální právnička Eliška Beranová. Útlá novela nazvaná Chlapec s rybí hlavou vyšla v nakladatelství Malvern. Její obálku zdobí ilustrace od Jakuba Königa, v níž se odráží melancholická a lehce surreálná atmosféra celého příběhu.

Hlavní hrdinkou je bezejmenná dívka, která se po několika letech vrací do svého rodného maloměsta. Přiměla ji k tomu sebevražda nejlepšího přítele z dětství, Romana.

Rybí vášeň samotáře

Inteligentní samotářský chlapec, jehož největší vášní se staly ryby, byl do své jediné kamarádky zamilovaný. Ona v něm spatřovala spíše bratra. O to více si vyčítá, že tu pro něho nebyla ve chvíli, kdy se rozhodl pro dobrovolný odchod ze světa. Trápí se otázkou, jestli k tomu odmítáním jeho lásky sama nepřispěla.

Jejím vyvoleným se stal o tři roky starší Jakub, syn místního podnikatele, který zahořel nejen pro ni, ale i pro Romana. V tomto podivném milostném trojúhelníku nakonec nenalezl štěstí ani jeden z nich.

Retrospektivní cesta Městem

Autorka si vystačila s trojicí ústředních postav. Podobnou uměřeností se vyznačuje i půdorys příběhu a způsob jeho vyprávění, pro které zvolila er-formu a perspektivu vševědoucího vypravěče.

Eliška Beranová: Chlapec s rybí hlavou. Malvern, Praha, 2021, 93 stran

Ústřední dějovou linii představuje hrdinčina noční pouť Městem, při níž jí dělají společnost přízraky minulosti: jakási křížová cesta se zastávkami na vybraných místech. S každým z nich je spojena řada vzpomínek, které ožívají prostřednictvím retrospektivně vylíčených scén a dialogů.

Těžiště devadesátistránkové prózy a její hlavní kouzlo spočívá v bohatosti autorčina jazyka a neotřelosti jejího vidění světa.

Kniha Chlapec s rybí hlavou oplývá výraznou atmosférou a skýtá až překvapivé množství nevšedních obrazů, jejichž smyslovost, barvitost a fantasknost kontrastuje s hrdinčiným rodným Městem, jež je tu vylíčeno jako ošuntělé, bezbarvé a smutné.

Lahodná literární jednohubka

V knize hraje podstatnou roli imaginace. Chlapce s rybí hlavou bych se nezdráhal přirovnat například k románu Anny Bolavé Do tmy, obdobně laděné i vyzrálé prozaické prvotině. Sám jsem si na téhle literární jednohubce smlsl a doufám, že se s její autorkou nesetkáváme naposledy…

autoři: Petr Nagy ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.