Plautus: Komedie o laně s Boleslavem Polívkou v hlavní roli

25. červen 2022

U nás málo známá Komedie o laně slavného římského komediografa se odehrává na mořském pobřeží poblíž města Kyréna. Zamilovaný mladík se snaží vysvobodit milovanou dívku z rukou ziskuchtivého kuplíře. V zamotaném příběhu, jehož autorem není nikdo menší než Titus Maccius Plautus, sehrají svou roli chrám bohyně Venuše, rybářské lano a poklad obsahující mj. i obyčejnou krabičku s památkami. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Překlad a rozhlasová úprava: Eva Stehlíková
Text Písně rybářů napsala: Dana Svobodová
Osoby a obsazení: Arcturus (Boleslav Polívka), Démones (Jiří Tomek), Gripus (Martin Havelka), Trachalio (Václav Svoboda), Labrax (Jaroslav Dufek), Ampeliska (Zuzana Slavíková-Čisáriková), Paléstra (Jana Štvrtecká), Plesidipus (Radim Sasínek), rybáři (Ladislav Kolář, Erik Pardus) a Charmides (Jaroslav Kuneš)
Dramaturgie: Jarmila Konrádová, Hynek Pekárek
Zvukový mistr: Zdeněk Janoušek
Hudba: Maxmilian Wittmann
Režie: Eva Řehořová
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2000

V rozhlasové úpravě hry překladatelky Evy Stehlíkové figuruje postava boha Arcturuse, který vtipně komentuje děj a zároveň ho umně posunuje od situace k zápletce, akci a konečnému rozpletení nenadálých náhod a souvislostí. Původně svobodná dívka Paléstra, která kdysi uvízla v područí kuplíře Labraxe, se s pomocí důvtipné otrokyně Ampelisky pokouší dostat do náručí milovaného Plesidipa – mladíka z dobré athénské rodiny. Po mnoha peripetiích jejich touha nabude naplnění a Paléstra ke všemu objeví i ztraceného rodiče. Humorné situace v celé hře podporují nejen brilantní slovní obraty hlavních aktérů, ale také komické postavy sluhů a jejich bláhových plánů.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Hana Hložková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.