Josef Jiří Kolár: Magelona. Romantický příběh z rudolfinské Prahy

11. červen 2022

Poslechněte si truchlohru o zápasu lásky s hrdostí. V hlavních rolích Ljuba Krbová, Jan Vlasák, Eliška Balzerová, Petr Haničinec, Petr Štěpánek, Otakar Brousek st. a další. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a režie: Hana Kofránková
Hudební improvizace: Miloš Vychytil
Osoby a obsazení: Doňa Magelona Trebizonda (Ljuba Krbová), Rudolf II., římský císař, uherský a český král (Petr Haničinec), Don Caesar, jeho syn z levého boku (Petr Štěpánek), Volfgang Rumpf, Rudolfův tajemník (Otakar Brousek st.), Jindřich Otto z Losů a na Těchobuzi (Jan Vlasák), Eva z Losů, jeho choť, rozená D'Ayamonte (Eliška Balzerová), Lomnický z Budče (Jaroslav Kepka), Netter z Glouchova (Michal Pavlata), Diviš z Boryně na Roztokách (Vlastimil Zavřel), Helena Milínská, Trebizondina důvěrnice (Taťjana Medvecká), Sendivojus, alchymista a Caesarův vychovatel (Boris Rösner), Jehoň, sluha u Evy z Losů (Stanislav Oubram), Český pán (Karel Zich), Giovanni Spinula (Jiří Binek), Sloužící (Jiří Binek, Irena Hrubá a Pavel Karbusický)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Natočeno: v roce 1992

Josef Jiří Kolár byl významnou postavou českého divadla vrcholného romantického období. K divadlu ho přivedl J. K. Tyl, pod jehož vedením působil v Kajetánském divadle. České divadlo v něm získalo osobnost všestranně nadanou. Kolár byl obratný překladatel a uvedl na české jeviště významné světové dramatiky: Goetha, Schillera a Shakespeara. Nadto se uplatnil jako herec, od ochotnických začátků postoupil k profesionální dráze v německém souboru Stavovského divadla a později byl předním hercem Prozatímního divadla, kde působil také jako ředitel, dramaturg a režisér. Kolár byl hercem mužného zjevu a vynikal v hrdinských rolích, kterým dodal svůj znělý hlas a okázalá velká gesta.

Ve své dramatické tvorbě zůstával pod vlivem svých velkých vzorů, jejichž díla jako překladatel důvěrně znal. Přesto byly jeho hry významnou repertoárovou součástí nové české dramatiky. V oblíbeném žánru historického dramatu napsal i svoji vrcholnou tragédii Magelona, jejíž propracovaná forma a dramaticky budovaný dialog učinily z tohoto kusu na dlouho oficiální slavnostní titul českého divadla. Její hrdinka, Španělka Magelóna Trebizonda, je typickou romantickou hrdinkou a navzdory společenským předsudkům se hlásí o své právo na svobodnou lásku k ženatému muži, kterého vášnivě miluje. V ději plném dramatických zvratů a zákeřných intrik vystupují i konkrétní historické postavy z českých dějin jako císař Rudolf II. či vladyka Jindřich Ota z Losů.

Spustit audio

Související