Niccolo Machiavelli: Mandragora. Renesanční komedie o lidské hlouposti a pokrytectví s Václavem Voskou a Irenou Kačírkovou v hlavních rolích

28. květen 2022

Snad nejznámější renesanční komedie zpracovává archetypální příběh milostného trojúhelníku, v němž stojí mladá a krásná dáma mezi starým, přihlouplým manželem a duchaplným ctitelem. Ke šťastnému rozuzlení tu dopomůže právě kořen tajuplné mandragory. Pro rozhlas nastudoval hru v roce 1961 režisér Jiří Roll. Mladou dvojici představují Václav Voska a Irena Kačírková, starého manžela Felix Le Breux. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Kallimach (Václav Voska), Syr (Soběslav Sejk), pan Mikula (Felix le Breux), Ligur (Rudolf Pellar), Sostrata (Nelly Gaierová), Lukrecie (Irena Kačírková), Fráter Timotej (Eduard Kohout), paní (Štěpánka Holečková) a prolog (Otakar Brousek st.)
Dramaturgie: Vladimír Horáček
Překlad: Jaroslav Pokorný
Hudba: Jan Kabát
Režie: Jiří Roll
Natočeno: v roce 1961

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.