Michael Frayn: Kodaň. Frej, Galatíková a Rösner ve hře o vědě, přátelství a neurčitosti věcí

18. červen 2022

Fraynova Kodaň byla ve Velké Británii oceněna jako nejlepší hra roku 1998 a dodnes se těší velkému zájmu diváků na celém světě. Přitom jejími hrdiny jsou nukleární fyzikové Niels Bohr a Werner Heisenberg, kteří spolu vedou dialog plný odkazů a termínů z kvantové fyziky. Hra je však zároveň nečekaně napínavým příběhem o hranicích odpovědnosti vědců, kteří svým bádáním zároveň přispěli ke vzniku nukleární bomby. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Vlasta Gallerová
Osoby a obsazení: Markéta (Věra Galatíková), Bohr (Ladislav Frej) a Heisenberg (Boris Rösner)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: František Fröhlich
Režie: Karel Kříž
Natočeno: v roce 2001

V roce 1941 přijíždí německý fyzik Werner Heisenberg (1901–1976) na několikadenní návštěvu do okupované Kodaně, aby navštívil bývalého učitele, spolupracovníka a přítele, dánského fyzika Nielse Bohra (1885–1962). Oba se ve dvacátých letech spolupodíleli na rozmachu kvantové fyziky, pak je rozdělila politika. Zatímco Heisenberg patří k předním vědcům nacistického režimu, poloviční Žid Bohr stojí na opačné straně probíhajícího historického dramatu.

Po léta zajímala historiky příčina této nečekané návštěvy stejně jako obsah rozhovoru, který spolu oba vědci vedli. Jisté bylo jen to, že setkáním definitivně skončilo bývalé přátelství mezi oběma nositeli Nobelovy ceny.

Čtěte také

Napínavou hru kolem možných odpovědí na tyto otázky, napsal anglický dramatik Michael Frayn. Byl Heisenberg z Německa vyslán jako agent, aby něco vyzvěděl od Bohra o stavu jaderného výzkumu u spojenců? Nebo se chtěl zeptat svého mentora na to, zda mají fyzici morální právo podílet se na sestrojení atomové zbraně? Nebo chtěl Heisenberg zdůraznit, že Německo válku vyhraje a tak Bohra a další vědce přesvědčit, aby přestali bojkotovat spolupráci s Německem? V komorním dramatu, v němž kromě obou fyziků vystupuje ještě Bohrova manželka Markéta, nastoluje Frayn témata vědecké i osobní odpovědnosti, viny a svědomí.

Premiéra proběhla v Londýně v roce 1998 a záhy slavila úspěch v mnoha divadlech po celém světě. V roce 2002 se dočkala filmového zpracování, ve kterém si Heisenberga zahrál poslední představitel Jamese Bonda Daniel Craig. Česká rozhlasová inscenace je o rok mladší a může se pochlubit neméně skvělým hereckým obsazením – Heisenberga ztvárnil Boris Rösner, Bohra Ladislav Frej a jeho ženu Věra Galatíková.

Spustit audio