Plaňkový plot. Literárně-hudební pásmo z básní a zápisků Josefa Kroutvora

12. prosinec 2022

Cenu Jaroslava Seiferta udělovanou Nadací Charty 77 převzal za rok 2022 v listopadu historik umění, esejista a básník Josef Kroutvor. Při této příležitosti zařazujeme do adventního času pásmo z dvojice knih: klasického titulu kroutvorovské bibliografie Fernety, a z Rozsypaného čaje, knížky črt, zápisků, esejí. Z Kroutvorova díla pro Vltavu před lety připravil Miloš Doležal. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Z knih Fernety a Rozsypaný čaj sestavil Miloš Doležal.
Účinkují: Bořivoj Navrátil a Jan Šťastný
Hudbu Jiřího Stivína vybral Jiří Starý
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2006

Pásmo Plaňkový plot s herci Bořivojem Navrátilem a Janem Šťastným je reprezentativním kouskem Kroutvorova díla. Drobné črty, zápisky, skicy okamžiků, obrázky vedou se otevírají skromným ale poučeným úvahám nad veškerenstvem. Poezie, poslední zbytek rukodělné výroby. Poezie hand made. Slova a slova a mezery mezi nimi. Dřevěné ploty a žebříky, mezery, okraje stránek.

Plaňkový plot

Josef Kroutvor (1942) vstoupil do literárního světa v 60. letech, po okupaci publikoval v samizdatu a jako přispěvatel exilových Listů a Svědectví, ale také do odborných uměleckých periodik. Od roku 70 byl zaměstnaný v Umělecko-průmyslovém muzeu jako kurátor sbírky plakátů. V 90. letech zde vedl oddělení užité grafiky a typografie. Podílel se na řadě výstav. Mezi jeho nejvýznamnější knihy patří Potíže s dějinami, Fernety, Poletování jednoho ptáčka, studie a eseje věnované Máchovi, Váchalovi nebo Hrabalovi, cestopisné
eseje (šumavské, novohradské, italské).

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související