Petr Zelenka: Extáze. Příběh věnovaný všem upřímným rockovým kapelám let osmdesátých

4. červenec 2021

Co znamenalo být v první polovině 80. let minulého století příslušníkem neoficiální hudební scény a vyznávat hudební styl, který komunistický režim pro československou mládež považoval za škodlivý? Na to dává obsáhlou odpověď rozhlasová hra Extáze, ve které si její autor Petr Zelenka nejspíš poprvé vyzkoušel formát fiktivního hudebního dokumentu. Obnovená premiéra jako příspěvek do vltavského Léta v undergroundu. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: Jiří (Marek Brodský), David (Michal Dlouhý), moderátor (Petr Burian), Pixa (Jiří Hálek), Pixová (Bohumila Dolejšová), vyvolávač (Tomáš Töpfer), Bartošová (Vlasta Peterková), Bartoš (Rudolf Hrušínský ml.), Alena (Martina Adamcová), inspektorka (Sylva Turbová), úřednice (Eva Hořánková), voják (Radan Rusev), hlas (Lucie Žulová), reportérka (Zdeňka Sajfertová), reportér (Jiří Prager), reportér (Jan Vaněček), reportér (Pavel Vangeli), Michal, chlapec (Jindřich Hrdý) a další
Dramaturgie: Svatopluk Štefl
Režie: Dobroslav Zborník
Natočeno: 1990

Autor mapuje osudy smyšlené punk-rockové kapely Pohlavní styk a přibližuje názory i životní příběhy jejích dvou protagonistů Jiřího Pixy a Davida Bartoše.

7 koncertů, z toho dva přímo na místě zakázány pro nepokoje v hledišti, problémy se zřizováním, to je konkrétní bilance posledních tří měsíců roku 1983 a punk-rockové skupiny Pohlavní styk.

Dva bývalí studenti stejného gymnázia se oba vyznačují absolutním nezájmem o budování socialismu a touhou o svobodnou hudební výpověď s vlastní punkovou kapelou. Brzy se dostávají do střetu s kulturně-výchovnými referentkami, jejichž povolení potřebují, aby mohli veřejně vystupovat, situaci jim neusnadňuje ani dobový tisk, který se děsí jejich účesů a oblečení stejně jako textů, z podobných důvodů mohou jen těžko čekat podporu u svých rodičů. Jediný, kdo jim neúnavně dává najevo přízeň, je publikum.

Čtěte také

Rozhlasovou inscenaci scénáře Petra Zelenky natočil v roce 1990 Dobroslav Zborník, původně filmový dokumentarista (v 80. letech natáčel výtvarníky tvořící mimo oficiální kulturu). Do dvojice mladých hudebníků Jiřího a Davida obsadil Marka Brodského, který se kromě herectví věnoval také vystupování s rockovou skupinou Nahoru po schodišti dolů band a čerstvého absolventa konzervatoře Michala Dlouhého.

Do scénáře Extáze mohl Petr Zelenka promítnout své vlastní zkušenosti z působení v hudební skupině V noci, která poprvé vystoupila v roce 1984 (ještě pod názvem Punková žena). Budoucí filmový režisér a scénárista v kapele působil jako zpěvák, hráč na baskytaru a také textař.

Petr Zelenka

„Svoje vlastní písničky tvořili kolektivně, to znamená, že někdo přinesl hudební nápad, motiv, a ten byl pak ostatními rozvíjen a rozpracován. Texty, týkající se hlavně osobních smutků, zhrzenosti a nepochopení psal občas Jan Vojáček, ale hlavně Petr Zelenka. …asi málokdo ví, že v roce 1986 stál u zrodu legendární hard coreaové úderky P.S., ale po pár zkouškách s polovinou členů „zběhl“ a založil si bokovku s názvem Zachycovací prostor.“ Bigbít, Internetová encyklopedie rocku  

Spustit audio

Související