Petr Vizina: Saunou proti Putinovi

24. listopad 2022

Někdy už ranní vstávání vylepší pomyšlení na večerní saunu. Zvlášť v ročním období, kdy se člověk budí do tmy, a vrací se za soumraku nebo za tmy domů. Zimní chlad a nevlídno večer vymění za nevelkou, potemnělou místnost, útulně vyhřátou téměř ke stovce stupňů celsia, místnost vonící dřevem terasovitých lavic, na kterých ležíme nebo posedáváme.

Zážitek sauny má jen málo srovnání – Finové, Japonci a další národy, které během zimy přes den, jak se říká „klepou kosu“, aby se večer mohli uvolnit v teple, mají o sauně vlastní průpovídky. Všichni lidé jsou si rovní, ale nikde to neplatí tak, jako v sauně.

Čtěte také

Sauna je lékárnou zdarma. V sauně by se měl člověk chovat jako v kostele. Po sauně je žena nejkrásnější. A pokud nemocného nevyléčí ani kořalka nebo sauna, dozajista zemře. Poslední finská průpovídka může znít poněkud pochmurně, ovšem kořalka ani sauna za to nemohou.

Pro zajímavost, Finové pijí méně kořalky než Češi; český průměr na hlavu je přes tři litry špiritusu ročně, ve Finsku necelé dva. Zjištění může překvapit fanoušky Kaurismakiho filmů a ty, kdo považují finskou vodku za národní nápoj. A pokud jde o sauny, odhaduje se, že ve Finsku s pěti a půl miliony obyvatel, jsou tři miliony saun. Vlastní sauny mají velké korporace i veřejné instituce, saunou disponuje prezident i předsedkyně vlády.

Čtěte také

„Základní etiketa sauny je jednoduchá,“ ujišťují internetové stránky věnované finské kultuře. „Nejprve se svlékněte – a pokuste se u toho nestydět.“ Tím se dostáváme k tomu, co bychom mohli nazvat nahou pravdou. Tady se nám finské průpovídky mohou hodit. Srovnání sauny s kostelem skutečně nejméně ve dvou ohledech platí. V kostele ani v sauně na druhé nezíráme, ani je nerušíme hovorem.

Pokud jde o Japonsko, úctyhodná a téměř tisíciletá tradice vychází ze skutečnosti, že ostrovy mají četná horkovodní zřídla. V překladu by se nemělo ztratit, že v saunách a lázních neexistuje míšení pohlaví. Smíšená sauna v Česku problém není. Máme teď jiné dilema – do horkého přítmí sauny se promítají stíny války na Ukrajině. Saunujeme se pro Putina nebo proti němu?

Čtěte také

Tohle odposlechnuté dilema zní možná bizarně, ale znamená nejspíš tohle: Nebylo by správné si v době, kdy se nás Putin snaží přiškrtit zavřením kohoutů a kdy kvůli tomu rostou ceny energií, saunu vytápěnou elektřinou alespoň na čas odpustit? Argument pro saunu zas tvrdí, že právě tady, mezi horkem a bazénkem se studenou vodou se rodí národ otužilý a vytrvalý, jak to konečně v historii předvedli stateční Finové vzdorující daleko většímu sousedovi.

Sauna je místo jako žádné jiné. Nepamatuji, že by se v ní kdy rozhořel konflikt, na to je v sauně přece jen příliš horko. Za vyřčené se tu ručí tělem. Vůbec nejlepší je od říkání si tady na chvíli odpočinout. Starat se leda o to, aby člověk druhé nepocákal vlastním potem. Zní to možná trochu nechutně, ale pořád je to neškodné proti drbům a pomluvám. V horku a tichu sauny si jeden uvědomí, co myslí apoštol Jakub, když v Bibli píše, že jazyk je sice malý, ale může podpálit velký les. Sauna je vlastně malý meditační sál. Dá se tu kontemplovat představa, jaké by to bylo, kdyby firmy místo vánočních večírků pořádaly vánoční saunování. Anebo kdyby se české hospody proměnily v sauny.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.