Pavel Hnilička: Sídelní kaše

25. květen 2006

Ve čtvrtek 25.května v 10 hodin vysílá Český rozhlas 3 - Vltava v cyklu Psáno kurzívou úryvek z knihy mladého pražského architekta Pavla Hniličky Sídelní kaše. Publikace, kterou vydalo brněnské nakladatelství ERA, jako jedna z prvních u nás otevřeně hovoří o problému prostorového rozšiřování a řídnutí měst a předměstských kolonií rodinných domů. Pořad připravila Alena Blažejovská v brněnské literárně-dramatické redakci.

Autor knihy Sídelní kaše Pavel Hnilička (nar. 1975 v Praze) vystudoval architekturu na Českém vysokém učení technickém a postgraduální program na Eidgenössische Technische Hochschule v Curychu. Pracoval v několika architektonických kancelářích a od roku 2003 vede vlastní ateliér v Praze. Kniha, kterou vydalo brněnské nakladatelství ERA, jako jedna z prvních publikací u nás otevřeně hovoří o problému prostorového rozpínání a řídnutí měst a předměstských koloniích rodinných domů.

Jak připomíná Pavel Hnilička: "Prostorové rozpínání měst je dnes již reálnou skutečností a tento trend dále pokračuje téměř ve všech evropských městech. Budeme-li hledat výraz, který by výstižně vyjádřil podstatu tohoto jevu, jenž přinᬚí významnou změnu lidských sídel posledních desetiletí, narazíme v literatuře nejčastěji na sousloví urban sprawl.

V angličtině má slovo sprawl význam roztažení, rozlézání či natahování a ve spojení se slovem urban - městský - přesně vystihuje probíhající rozlézání a s tím spojené řídnutí dnešních měst. Exodus na předměstí a vylidňování center měst vede k extenzivnímu využívání okolní krajiny, které není ničím jiným než jejím novodobým drancováním. Pojem urban sprawl odkazuje ale také na prostředí bez tradičních městských veřejných prostor a na ztrátu městskosti. Nejvýstižnějším novým českým termínem pro urban sprawl je výraz sídelní kaše, který trefně pojmenovává neuspořádanou skrumáž předměstských staveb."

Úryvek pro rozhlasový cyklus Psáno kurzívou jsme vybrali z kapitoly nazvané Exodus na předměstí, v níž autor shrnuje klady i zápory bydlení v rodinných domech a upozorňuje na celospolečenské dopady individuálního rozhodnutí bydlet ve vlastním domě se zahradou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.