Pavel Gelman: Pravidla filosofa Jakova. Jak se vyhnout zbytečnostem a usnadnit si život

29. duben 2022

V našem životě už neexistují téměř žádné morální autority, ačkoliv bychom si je velmi přáli. Možná i proto vytvořil ruský dramatik a spisovatel Pavel Gelman zábavnou postavou filozofa Jakova, člověka, který se vyhýbá všem zbytečným pravidlům a hledá vlastní odpovědi na otázky života. Jeho neotřelá ironická moudra poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Zdeněk Hruška, Jan Holík
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Milan Dvořák
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 28. 4. 2022

Pavel Gelman (*1967) je ruský dramatik a spisovatel, autor známého seriálu Etudy o svobodě, natočeného pro jediný nezávislý televizní kanál v Rusku Dožď, který byl nedávno donucen ukončit svoji činnost. Pavel Gelman je členem ruské televizní akademie. Má za sebou přes třicet seriálů. V současné době pracuje na projektu podle Kafkových deníků.

Kniha Pravidla filozofa Jakova původně vznikla jako facebookový projekt. Její překlad vyšel v Itálii a Německu, letos se očekává vydání ve Francii a Kolumbii. Italský tisk označil Jakova za „nového Sokrata“.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.