Parazit bere Oscara a 92. ročník nejslavnějších filmových cen je díky tomu průlomový

10. únor 2020

Jihokorejský Parazit, thriller o sociálních nerovnostech smísený s černou komedií, je nejlepším filmem uplynulého roku podle americké Akademie filmových umění a věd. České nominace se bohužel v ceny neproměnily.

92. ročník Oscarů nebyl rokem, ve kterém by průlom zaznamenaly ženy nebo menšiny, jakkoli na to z pódia apelovali předávající i ocenění. Byl to rok, který je důležitý z hlediska vnímání neanglicky mluvených filmů. Vítězství Parazita, který si kromě ceny pro nejlepší film odnesl cenu za režii, původní scénář a cenu pro nejlepší mezinárodní (dříve: neanglicky mluvený) film, je svého druhu milníkem. Ve všech kategoriích je navíc u ceny přímo jméno režiséra a scenáristy Bonga Joon-ho.

Čtěte také

Zatímco například v kategorii celovečerního dokumentu i krátkého hraného filmu (kde se o Oscara ucházela česká Dcera) se americká akademie konzervativněji, resp. americkocentricky, přiklonila k domácím tématům a ocenila filmy Americká fabrika a Hair Love, v nejdůležitější a nejsledovanější kategorii přivítala na pódiu početnou a nadšenou korejskou delegaci Parazita. Druhá česká nominace pro Noru Sopkovou za set designérskou práci na Králíčkovi Jojo, který se natáčel v České republice, bohužel také zůstala bez ocenění.

Vítězství filmu Parazit je radikální krok ze strany akademiků, poprvé v dějinách získává cenu neanglicky mluvený film.
Alice Aronová

V některých dalších kategoriích se spíše naplnila očekávání. Válečné drama režiséra Sama Mendese 1917 získalo cenu za kameru, kterou si Roger Deakins a jeho tým za důmyslná snímací řešení jistě zasloužil. Brad Pitt je díky Tarantinově Tenkrát v Hollywoodu nejlepším hercem ve vedlejší roli. (Cenu si přidá na poličku k producentskému Oscarovi…) Jediného Oscara získal film Judy za herecký výkon Renée Zellwegerové v titulní roli Judy Garlandové. 

Hildur Gudnadottir s Oscarem za nejlepší hudbu (Joker)

Joker obdržel cenu pro herecký výkon Joaquina Phoenixe v roli sociálního deprivanta, který ochutná sladkou pomstu, i za hudbu. Tu složila Islanďanka Hildur Guðnadóttir a stala se první ženou-skladatelkou, která se v příslušné kategorii prosadila od roku 1997. Byla v konkurenci samých mužských matadorů jako John Williams nebo Alexandre Desplat.

Nejvíce poklon za celý slavnostní večer sklidil Martin Scorsese, jehož Irčan ale vyšel z 10 nominací úplně naprázdno. Legendární režisér tak zůstává držitelem jediného režijního Oscara, a to za film Skrytá identita.

Nejlepší herec v hlavní roli: Joaquin Phoenix (Joker)

92. ročník udílení Cen Akademie filmových umění a věd (Oscary) za rok 2019

Nejlepší film: Parazit

Režie: Bong Joon Ho (Parazit)

Herec v hlavní roli: Joaquin Phoenix (Joker)

Herečka v hlavní roli: Renée Zellwegerová (Judy)

Herec ve vedlejší roli: Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu)

Herečka ve vedlejší roli: Laura Dernová (Manželská historie)

Zahraniční celovečerní film: Parazit – Jižní Korea, režie Pong Čun-ho

 

Celovečerní dokument: Americká fabrika – režie Steven Bognar a Julia Reichertová 

Nejlepší animovaný film: Toy Story 4: Příběh hraček – režie Josh Cooley 

Kamera: Roger Deakins – 1917 

Původní scénář: Pong Čun-ho a Han Čin-won – Parazit 
Scénář podle předlohy: Taika Waititi – Králíček Jojo 

Hudba: Hildur Gudnadóttirová – Joker 
Nejlepší píseň: (I'm Gonna) Love Me Again – hudba a text Elton John a Bernie Taupin; Rocketman 

Filmová scénografie: Barbara Lingová a Nancy Haighová – Tenkrát v Hollywoodu 

Kostýmy: Jacqueline Durranová – Malé ženy 

Masky: Kazu Hiro, Anne Morganová a Vivian Bakerová – Bombshell 

Střih: Michael McCusker a Andrew Buckland – Le Mans '66 

Zvuk: Mark Taylor a Stuart Wilson – 1917 
Zvukové efekty: Donald Sylvester – Le Mans '66 
Vizuální efekty: Guillaume Rocheron, Greg Butler a Dominic Tuohy – 1917 

Krátkometrážní dokument: Learning to Skateboard in a Warzone If You're a Girl (Jak se naučit jezdit na skateboardu za války, když jsi navíc holka) – režie Carol Dysingerová 

Krátkometrážní animovaný film: Hair Love (Láska k vlasům) – režie Matthew A. Cherry, Everett Downing Jr. a Bruce W. Smith 

Krátkometrážní hraný film: The Neighbors' Window (Okno u sousedů) – režie Marshall Curry

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.