Odvaha promluvit o bolesti. Opera Tak tiše až se ohlíží k dětství, na něž nelze zapomenout

22. leden 2023

Dětský koník nemusí vždy být jen nevinná hračka a obyčejná hodina tance může skončit jako osobní tragédie. O nevyrovnaných vztazích, které končí zneužitím převahy jedné strany, vypráví opera Tak tiše až od skladatele Slavomíra Hořínky a libretistky Jany Šrámkové. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hrdinkou jejich dramatu je Žena, která se rozhoduje vypovídat před soudem veřejně o traumatických zážitcích z dětství. Ty se jí postupně vynořují z paměti a přicházejí na scénu v podobě ještě nedospělé Dívky, jež se setkává s autoritativním Mužem. Její hračka i ona sama se poté změní v objekty nelítostné drezúry.

Jako impuls ke vzniku Tak tiše až posloužil skandál s dlouhodobým zneužíváním chlapců z chrámového sboru v bavorském Regensburgu. Hořínka k němu přidal vlastní zkušenosti z dětství, ale také pohled věřícího člověka, kterému katolická církev pomohla vlastní trauma přijmout a zpracovat. Společně se Šrámkovou posunuli námět k obecnému vyznění a vyvarovali se také autobiografických prvků.

S námětem opery Tak tiše až přišel před pěti lety divadelník Petr Boháč, který inscenaci režíroval společně s Miřenkou Čechovou, dirigoval Peter Vrábel. Vynikající výkon ve zpívaných rolích podaly mezzosopranistka Markéta Cukrová jako Žena a Sarah Alon, která ztvárnila její vzpomínky na dětství.

Futurissimo nabízí unikátní možnost poslechu pracovního záznamu premiéry společné inscenace Orchestru Berg a divadelní Spitfire Company. Na nejvyšší možnou míru je v něm zachována autenticita prvního představení z 5. září loňského roku v pražském Divadle Komedie.

autor: Boris Klepal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.