Ödön von Horváth: Neznámá ze Seiny

17. leden 2013
Hra pro tento večer

Neznámou ze Seiny napsal rakouského dramatik Ödön von Horváth na začátku třicátých let 20. století a do této neklidné a tísnivé doby hospodářské krize před nástupem fašismu taky děj své hry zasadil. Inspiroval se populárním fenoménem své doby – maskou Neznámé ze Seiny, o níž se věřilo, že je posmrtnou maskou mladičké sebevražedkyně, která se utopila v Paříži koncem 19. století.

Na začátku 20. století se stala populárním fenoménem své doby maska Neznámé ze Seiny. Dívčí, ještě skoro dětský obličej se zavřenýma očima a tajemným úsměvem zdobil nejprve ateliéry evropské bohémy. Ve dvacátých a třicátých letech, kdy jeho popularita dosáhla v Německu a ve Francii vrcholu, se stal oblíbenou ozdobou i těch nejobyčejnějších domácností.

Všeobecně se mělo za to, že jde o posmrtnou masku mladičké dívky, která si vzala život skokem do řeky. Tělo děvčete bylo vystaveno v pařížské márnici v naději, že bude mrtvá identifikována, její totožnost však zůstala neznámá. Pomocník v márnici, kterého dojala dívčina krása, prý sňal její posmrtnou masku. Uchvátil ho zvláštní, líbezný úsměv, o kterém se skoro nechce věřit, že ho do tváře děvčete mohla vepsat smrt. Odborníci z řad lékařů později upozorňovali, že obličej utopené by nemohl mít tak ostré rysy, jako má maska, a příběh Neznámé ze Seiny byl několikrát zpochybněn, ale legenda už byla na světě a začala si žít vlastním životem, především ve francouzské a německé literatuře.

Logo

Ödöna von Horvátha na námět poprvé upozornila herečka a spisovatelka Hertha Pauli, se kterou se dramatik přátelil. V roce 1931 vydala v Berliner Tageblatt povídku Neznámá ze Seiny a vyzvala Horvátha, aby podle ní napsal divadelní hru. Horvátha námět zaujal, ale, jak Hertha Pauli později přiznala, výsledkem byla zcela autonomní divadelní hra, která s její novelou nemá příliš společného.

Horváth si představil, jaký by byl osud mladého neukotveného stvoření v časech a poměrech, o kterých psal téměř ve všech svých hrách. Totiž v neklidné a tísnivé době po velké inflaci, během světové krize a před nástupem fašismu v Německu. A tak pošle Neznámou na jedno maloměstské předměstí v předvečer loupežné vraždy. Dívka svým křivým svědectvím zachrání před vězením mladého muže Alberta, jeho lásku však nezíská a nakonec končí život na dně řeky.

Rozhlasovou inscenaci Horváthovy Neznámé ze Seiny v překladu Jiřího Stacha nastudoval režisér Aleš Vrzák, v hlavních rolích uslyšíte Šárku Vaculíkovou a Martina Fingera. Dále hrají například Dana Černá, Kamil Halbich, Radek Holub, Oldřich Vlach, Pavel Rímský a další. Zvukový design inscenace vypracoval Michal Rataj ve spolupráci s mistrem zvuku Milanem Křivohlavým a techničkou Naděždou Culkovou.

Spustit audio

Více z pořadu