Jiří Robert Pick: Anekdoty Franci Roubíčka

6. duben 2017
Hra pro tento večer

Máte rádi židovské anekdoty? Pak poslouchejte hru Jiřího Roberta Picka Anekdoty Franci Roubíčka. Tragikomedie o muži, který nedokázal neříct anekdotu, s Tomášem Töpferem v hlavní roli. On-line k poslechu do středy 12. dubna 2017.

Tragikomický hrdina této rozhlasové komedie je mimořádným vypravěčem charakteristických židovských vtipů. Díky této schopnosti však nesklízí pouze uznání a obdiv kolegů a přátel, ale zažívá i trpká zklamání, když se pro svůj nepotlačitelný smysl pro humor dostává celý život do potíží. Hra je také neformálním pokusem o analýzu fenoménu židovské anekdoty.

Osoby a obsazení: Franci (Tomáš Töpfer), Zdeni (Růžena Merunková), Jani (Barbara Kodetová), Matka (Marie Marešová), Major (Miloš Hlavica), Režisér (Jiří Lábus), Režisér (Zdeněk Ornest), Herec (Josef Velda), Herec (Oldřich Vízner), Herec (Martin Velda), Herečka (Simona Stašová) a Monika (Jaroslava Kretschmerová)

Hudba: Vladimír Truc
Dramaturgie: Dušan Všelicha
Režie: Josef Červinka

Natočeno v roce 1990.

Logo

Jiří Robert Pick patřil k našim výrazným humoristům, psal hry, prózu i poezii a sám byl tvůrcem anekdot a vtipů. Anekdoty Franci Roubíčka jsou hrou z jeho pozůstalosti.

Kabaretiér, prozaik, dramatik, autor satirických básní a epigramů se narodil v rodině inženýra chemie a podnikatele. Od roku 1936 studoval na reálném gymnáziu v Praze, 1939 však musel pro židovský původ studium přerušit. Vystřídal několik zaměstnání, roku 1943 byl – stejně jako celá rodina – transportován do koncentračního tábora Terezín Od roku 1954 pracoval v redakci Literárních novin, poté byl ve svobodném povolání. Na sklonku 50. let se s Jiřím Suchým a Ivanem Vyskočilem podílel na text-appealech v Redutě, po jejich odchodu zde 1959 založil divadlo Paravan, jehož byl hlavním autorem a uměleckým vedoucím. V letech 1968–69 vedl kabaret Au (= Autorský kabaret). Od počátku 70. let do roku 1980 nesměl pod svým jménem publikovat. Na česká jeviště se Pick vrátil v 80. letech trgikomedií Sen o vzdálených jezerech.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio