O strachu ze smrti aneb proč se lidé bojí čísla 13

13. listopad 2015

Lidé považují v rozhovoru téma smrti za nepříjemné, a když na něj někdy v konverzaci přijde řada, často zvážní, ztiší hlas a rychle přecházejí na jiný - "vhodnější" předmět hovoru. Děsíme se toho, co bude potom, protože nevíme, co nás čeká.

O smrti neradi přemýšlíme, smrt si nikdo nepřeje. Kdo byl někdy u kartářky, jistě si vzpomene na ten podvědomý strach při míchání karet: Hlavně ať si nevytáhnu Smrt. V Tarotu je karta Smrt označena číslem 13 a odtud můžeme odvodit ono spojení číslice třináct s neštěstím. Na kartě je ve své nejzjednodušenější podobě zobrazen kostlivec s kosou. Na složitějších vyobrazeních často vídáme též symboly Hada, Štíra a Orla. Staří alchymisté považovali kostlivce za symbol nutnosti přestat se identifikovat s tělesnou schránkou, očištění ducha od hmoty (putrefakce), což v duchovní rovině znamená oproštění se od starých a nefunkčních návyků a zlozvyků (symbol Orla), od všeho, co nás nikam neposouvá, co nás činí „mrtvými“ zaživa. Smrt tedy v Tarotových kartách představuje přechod od starého k novému – transformaci, změnu a pokrok (symbol Štíra).

Nejen smrt, ale změna jakéhokoliv řádu v nás podvědomě vyvolává smutek. Stýská se nám po lidech z minulosti, které už nepotkáváme, po našem starém bytu, když se stěhujeme do nového, smutníme, když se rozcházíme. Stýská se nám dokonce i po našich odnaučených zlozvycích. Ono loučení s sebou nese nádech nostalgie, přesto však Smrťák na obrázku tančí a tento tanec je radostný. Upozorňuje nás tak na příchod nového životního řádu - smrt není konec, ale začátek (symbol Hada). Celá symbolika čísla 13 tak koresponduje i se zákonem fyzikálním, totiž zákonem o zachování energie. Ten ve zkratce říká, že energii nelze vyrobit ani zničit, ale pouze přeměnit na jiný druh energie. Třináctka není nešťastné číslo.

03510706.jpeg

Michael Kyselka vás zve k poslechu páteční Čajovny - "třináctku" můžete objevovat v tvorbě XIII. století, Uriah Heep, Ester Kočičkové, Johnnyho Cashe, Arnolda Schoenberga a dalších.

Autor článku: religionista a odborník na Tarot Michal Talo

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.