O. Henry: Podfukářská série

13. září 2015

Rozhlasová dramatizace slavných humoristických příběhů.

Poslouchejte na Vltavě od 13. září 2015 vždy v neděli v 10:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Povídky amerického humoristy O. Henryho svým vtipem a překvapivou pointou nepřestávají bavit nové a nové generace čtenářů. Jejich autor byl mužem mnoha talentů a nepostrádal dobrodružnou povahu, která ho dokonce na čas přivedla až do vězení. Své vtipné příběhy však psal i tam a po propuštění se už plně věnoval psaní.

Série O. Henryho příběhů, jejichž hrdiny jsou vykutálení podvodníčci, kteří cestují křížem krážem Amerikou a se střídavým úspěchem provozují své svérázné podnikání, byla inspirací pro sedmidílný rozhlasový seriál. Po několik týdnů vás budou na cestách po městech, městečkách i zapadákovech Spojených států provázet dva sympatičtí šejdíři a podfukáři Andy a Jeff, kteří - navzdory svému řemeslu - nepostrádají cit pro morálku.

V prvním příběhu nazvaném Vepřová morálka Jeff pobaví své přátele z branže svým příběhem o neúspěšném hledání férového společníka, v němž se ukáže, že i začátečník může mít někdy navrch nad mistrem.


Osoby a obsazení: Jeff Peters (Alois Švehlík), Andy Tucker (Tomáš Töpfer), Rufe Tatum (Lukáš Hlavica), Monty Silver (Michal Pavlata), Bill (Stanislav Oubram), kupec (Antonín Hardt), strážmistr (Jan Řeřicha), Misfitzky, obchodník (Miloš Rozhoň), Peevyová, bytná (Simona Stašová), Tapley (Antonín Molčík), úředník (Gaston Šubert), Mac (Václav Kotva), vyvolávač v cirkusu (Ladislav Brothánek) a další

Autor: O. Henry Překlad: Alois Josef ŠťastnýDramaturgie: Jarmila KonrádováDramatizace: Jana KnitlováHudba: Emil ViklickýRežie: Karel Weinlich

Natočeno v roce 1993.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio