Nosím bio

18. leden 2011

Leckdo možná koketuje s nápadem chodit v oblečení příjemném na omak i na tělo. Myšlenka nosit biooblečení vyrobené z biomateriálů nezní špatně, a to nezávisle na tom, kolik biokampaní nás oslovilo. Kdybychom tím zároveň podpořili fairtradové obchodování a věděli, že přispějeme k lepšímu životu textilním dělníkům v Bangladéši nebo na Taiwanu, určitě bychom měli lepší pocit, než kdybychom si koupili něco v klasické konfekci. V kavárně nad fairtradovým kafem se o tom pak taky líp povídá, než když si pořídíme kousek, o jehož původu bychom se raději ani nešířili. O tom, že bio a fairtrade jsou módní, není sporu. Jak ale vypadá takové biooblečení? Budeme v něm honit vodu? Kde jej koupit? To vše se dozvíte v úterní Čajovně o férovém oblečení, kterou připravily a uvádějí Jarka Haladová a Iva Jonášová.

Michaela Rychtecká ze Společnosti pro Fair Trade se s námi v úterní Čajovně podělí o své zkušenosti z návštěvy asijských textilních továren a představí kampaň Ušili to na nás! Ta si klade za cíl zlepšovat pracovní i životní podmínky dělníků v rozvojových zemích, ze kterých pochází většina našeho oblečení. Dbá proto na to, aby veřejnost dostávala dostatek informací o podmínkách, jež při výrobě tohoto spotřebního zboží panují. Snaží se spotřebitele podnítit k tomu, aby se zajímali o původ svého oblečení a svou nákupní sílu používali cíleně a pozitivně. Se zázemím zájmu spotřebitelů pak míří na změnu přístupu oděvních firem a obchodníků s tímto zbožím. Snaží se rovněž přispět k takovým legislativním změnám, které by na tyto firmy kladly větší odpovědnost za původ jimi prodávaného zboží. V neposlední řadě se kampaň rovněž snaží o rozšíření nabídky alternativ k běžnému zboží, aby zákazníci, kteří nechtějí kupovat eticky diskutabilní zboží, měli na výběr a mohli nakupovat i výrobky s nezávisle ověřovanou certifikací (Fairwear, Fairtrade či jinou, kterou garantuje nezávislá autorita). Více se o kampani Ušili to na nás! dočtete na www.usilitonanas.cz.

02235859.png

Návrhářka Natálie Steklová při své tvorbě používá výhradně biomateriály, bere ohled na přírodu a nejraději šije své modely na zakázku po setkání s tím, koho obléká. V úterní Čajovně prozradí, jak se šije z biobavlny a jak se potom kousky z tohoto materiálu nosí. "Pracuji s vietnamským a thajským hedvábím, secondhandovou kůží, s organickou bavlnou, bambusem, recykluji materiály, kombinuji potisky a kresby, ale především mám ráda látky ze všech koutů světa inspirované a ideálně také vyrobené tradičními metodami… miluji kombinaci asijských vlivů a funkčního punku a taky mám ráda sci-fi filmy, obzvlášť ty z padesátých let, ale možná je to jen proto, že se tam hodně cestuje… Hledám odpovědi a řešení." Více se o Natálii Steklové a jejích modelech dozvíte na www.nataliesteklova.com.

02235858.jpeg

Michaela Rychtecká a Natálie Steklová budou mluvit taky o tom, co o sobě svým oblečením říkáme světu, nebo o tom, čemu bychom prospěli, kdybychom si nekupovali pískované džíny. Nalaďte si Čajovnu 18.1. v 19 hodin.

Spustit audio