Nonsens všemi smysly. Povídky Emanuela Frynty, Ivana Vyskočila a Edwarda Leara

13. květen 2022

Nonsens – nesmysl a samoúčelná hra se slovy, nebo zjevení jinak skrytého, pravého smyslu? Letos 12. května si připomínáme 210. výročí narození jednoho z králů nonsensové literatury, anglického spisovatele Edwarda Leara. Jubileum autora slavných limeriků nás inspirovalo k výběru textů do vltavské řady Povídka. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Ivan Vyskočil: Příběh s vanou, Zlaté číslo
Účinkuje: Ivan Vyskočil
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 1999.

Emanuel Frynta:
Banální případ, Žomežámo Lochman, Jazykozpytný příběh, Dobré zvíře omega

Připravil: Dominik Mačas
Účinkují: Ivan Řezáč, Jan Holík
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 11. 5. 2022

Edward Lear:
O čtyřech dítkách cestujících kolem světa..., O sedmi rodinách od jezera Piplpopl...

Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Antonín Přidal
Účinkují: Josef Jelínek, Michal Štěrba, Jan Holík
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 12. a 13. 5. 2022

Absurdita, humor, paradox. To jsou palné zbraně nonsensové literatury na poli poezie i prózy. Vzpomeňme díla světových autorů Christiana Morgensterna, Lewise Carrolla nebo Daniila Charmse. U nás pak zejména prózy Ivana Vyskočila a Emanuela Frynty. A právě textům posledních dvou jmenovaných, spolu s prózami Edwarda Leara, bude tento týden věnován. 

Fryntův jedinečný smysl pro nesmysl

Emanuel Frynta (1923–1975) je nenápadným velikánem české literatury. Překladatel Puškina, Lermontova, Čechova, esejista a také skrytý básník a povídkář s „jedinečným smyslem pro nesmysl“. Až třináct let po jeho smrti se ke čtenářům dostala okouzlující knížka básniček Písničky bez muziky a za dalších pět let soubor „posbíraných věcí, drobniček, pokusů, záznamů a hříček“ Závratné pomyšlení, kde se vedle dalších dosud nepublikovaných básniček objevují i jeho krátké povídky.

Čtěte také

Nonsensová poezie i próza Emanuela Frynty je podmanivá nejen svým smyslem pro humor, ale především virtuózní prací s jazykem. Ze souboru Závratné pomyšlení vybíráme čtyři krátké texty. Skromného génia bez koníčků a pozorovatele kroužkovaného Ů představuje autor v povídce Banální případ. „My, Češi, jsme národ muzikantů, máme to v krvi, to je málo platný,“ říká Žomežámo Lochman, hrdina druhé povídky, který trpí „jak Hus“, aby se v Argentině naučil hrát na housle a trumfnul místní kytaristy. Jazykozpytný příběh nás nebude zajímat ani tak pro líčenou vysokohorskou lásku astronoma a půvabné chatařky, jako spíše pro jeho prospěch jazykozpytu. Dobré zvíře omega nakonec potvrzuje starou pravdu, že druhým radíme vždy lépe než sami sobě.

Jubilant Eward Lear

Anglického spisovatele a ilustrátora Ewarda Leara (1812–1888) celý život trápily problémy se zdravím, přesto nepropadl životu v chmurách. Obdařil viktoriánskou Anglii humorem hravým a dravým, který překonal staletí. Pro českého čtenáře je tomu tak díky překladatelskému mistrovství Antonína Přidala, který je právě s Learovým dílem neodmyslitelně spojený. Přeložil i texty z Velké knihy nesmyslů, kde vedle básniček najdeme i několik krátkých próz.

Posluchači si budou moci v rozhlasové premiéře vyslechnout strhující příběh O čtyřech dítkách cestujících kolem světa, který poutavě líčí neobyčejné dobrodružství Violety, Prákuly, Kvída a Lionela jakožto i kočky Číči a obstarožního Kvakamáše na cestě lodí po podivuhodných neznámých zemích, ale i velice poučnou bajku z Blemblamblie O sedmi rodinách od jezera Piplpop a navíc tři zaručené recepty na šmakózní lahůdky (Rozbdélníkový koláč, Miniblabézní kotlety a Hromboucké taštičky), které si můžete zkusit uvařit i u vás doma.

Nonsensové texty Ivana Vyskočila

Velký nonsensový týden od 9. května ve vltavské Povídce završí dvě reprízy povídek spisovatele, herce a pedagoga Ivana Vyskočila Příběh s vanou a Zlaté číslo.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.