Jak vypadá chata Bohumila Hrabala nebo dvojvila bratří Čapků? Vydejte se s námi do objektů slavných osobností

Plzeňská Semlerova rezidence byla přijata do mezinárodní sítě Iconic Houses

Rezidence, jejíž téměř desetiletou opravu za 110 milionů korun loni v září dokončil její vlastník, Plzeňský kraj, byla přijata do mezinárodní sítě Iconic Houses (Ikonické domy). V Nizozemsku registrovaná nadace soustřeďuje výjimečné stavby světových architektů 20. století.

Bytový interiér patří mezi 12 objektů v České republice, které do sítě ikonických domů patří. Informovala o tom Gabriela Darebná, mluvčí Západočeské galerie v Plzni, která Semlerovu rezidenci spravuje a provozuje. Na Klatovské třídě v Plzni byl historický interiér rodiny Oskara a Jany Semlerových realizovaný v letech 1933–1934 do původního bytového domu a na základě návrhu architekta Adolfa Loose. Slavný architekt zemřel v roce 1933, a tak projekt rozpracoval jeho žák a tehdejší spolupracovník Heinrich Kulka.

Připomeňte si příběh Semlerovy rezidence se spoluautorem projektu rekonstrukce Jaromírem Veselákem a Petrem Domanickým, autorem expozice a prohlídkových tras.

Rodina Semlerových byla nucena po okupaci v roce 1939 emigrovat do Austrálie. Jejich byt poté sloužil jako kanceláře, učebny či malé byty. Objekt, který je nyní ve správě Západočeské galerie v Plzni, byl veřejnosti zpřístupněn po celkové rekonstrukci v září 2022.

autor: Miroslav Buriánek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.