Výročí 100 let republiky na Vltavě: Dvě rozhlasové hry, vyhlášení nejlepších uměleckých děl a přímý přenos koncertu

Podívejte se, co pro vás chystáme ve vltavském vysílání.

Těšit se můžete na dvě premiéry  rozhlasových her, již 27. října vysíláme drama Plukovník Švec s Ivanem Trojanem v hlavní roli. O den později 28. října slavnostně završíme celoroční projekt Kánon100 a představíme nejzásadnější umělecký díla za posledních 100 let. Hlavní dominantou hudebního programu bude přímý přenos koncertu rozhlasových symfoniků k výročí vzniku Československé republiky. Večer uvedeme v premiéře první z původních rozhlasových her objednaných rozhlasem pro ČeskoSlovenský rok: příběh jedné z nejpodivnějších postav našich novodobých dějin - generála Jana Šejny.

HLAVNÍ PROGRAM:

27. října
14:00
Rudolf Medek: Plukovník Švec /premiéra hry/

28. října
10:00 / 13:00 / 15:00 / 20:00
Hudební maraton Leoše Janáčka
16:00 SOČR národu /koncert/
14:00 Kánon100: Slavnostní vyhlášení výsledků
20:30 Tomáš Vůjtek: Zápas o generála /premiéra hry/

Logo

27. října
14:00

Rudolf Medek: Plukovník Švec
25. října 2018 uplynulo sto let od dobrovolné smrti plukovníka Josefa Jiřího Švece, muže, který stál v roce 1914 u zrodu České družiny v Kyjevě a legionářské službě v Rusku zasvětil celý další život. Osud plukovníka Švece inspiroval o deset let později básníka a dřívějšího legionáře Rudolfa Medka k napsání dramatu. U příležitosti stého výročí vzniku Československé republiky nastudoval hru pro Český rozhlas v adaptaci Jaroslava Vostrého Lukáš Hlavica s Ivanem Trojanem v hlavní roli.

28. října
10:00 / 13:00 / 15:00 / 20:00
Hudební maraton Leoše Janáčka
Janáček komorní i symfonický, intimní i bombastický. Od Zarostlého chodníčku přes písně až k Tarasi Bulbovi. Víkendový festival pořádaný Janáčkovou filharmonií Ostrava vzdává hold jednomu z největších českých skladatelů. Vltava bude u toho: v neděli se celkem čtyřikrát připojíme do Ostravy, kde uslyšíme živě koncerty doplněné rozhovory s protagonisty a muzikologem Jiřím Zahrádkou. Provázet nás bude Renáta Spisarová.

16:00
SOČR národu
Koncert k výročí 100 let od vzniku Československé republiky pořádá Český rozhlas ve spolupráci s Rozhlasem a televizí Slovenska. Koncert se koná pod záštitou prezidenta republiky. Přímý přenos koncertu z Dvořákovy síně Rudolfina v Praze. Eugen Suchoň: Symfonietta rustica Leoš Janáček: Sinfonietta Antonín Dvořák: Symfonie č.9 e moll "Z Nového světa" Symfonický orchestr Českého rozhlasu řídí Radek Baborák.

14:00
Kánon100: Slavnostní vyhlášení výsledků pro veřejnost ve Veletržním paláci
Před šesti měsíci stanice Vltava představila anketu Kánon100. Od začátku projektu je snaha upozornit na významná česká umělecká díla za posledních sto let, které si poneseme do dalšího století. Do Kánonu100 se zapojila odborná veřejnost, posluchači Českého rozhlasu a celá redakce stanice Vltava. Slavnostní vyhlášení výsledků ankety proběhne tuto neděli 28. října ve Veletržním paláci, Národní galerie Praha. Buďte při tom a přijďte vyjádřit svůj názor na výsledek vltavské ankety. Vstup zdarma.

28.10. od 20:30
Tomáš Vůjtek: Zápas o generála
„Díky mně skončil kult osobnosti, díky mně byla obnovena svoboda slova, díky mně skončila studená válka!" O tom všem byl přesvědčen generál československé lidové armády a uprchlík s nejvyšší hodností Jan Šejna. Co z toho je pravda? Igor Bareš a Miroslav Táborský hrají mnoho podob muže, který prakticky najednou dokázal budovat a bourat československý socialismus. Hudba Ondřej Gášek. Dramaturg Martin Velíšek.Režie Apolena Novotná. Dále účinkují: Míla (Marika Procházková) a Viktorie (Natália Drabiščáková).

Nejnovější články