Tomáš Vůjtek: Zápas o generála. Příběh jedné z nejpodivnějších postav našich novodobých dějin

7. listopad 2023

„Díky mně skončil kult osobnosti, díky mně byla obnovena svoboda slova, díky mně skončila studená válka!“ O tom všem byl přesvědčen generál Československé lidové armády a uprchlík s nejvyšší hodností Jan Šejna. Co z toho je pravda? Igor Bareš a Miroslav Táborský hrají mnoho podob muže, který prakticky najednou dokázal budovat i bourat československý socialismus. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Igor Bareš a Miroslav Táborský (generál Jan Šejna), Marika Procházková (Míla) a Natália Drabiščáková (Viktorie)
Dramaturgie: Martin Velíšek
Zvuk: Radim Dlesk
Zvuková spolupráce: Ondřej Gášek
Hudba: Ondřej Gášek
Režie: Apolena Novotná
Natočeno: 2018

Příběh generála Jana Šejny groteskně reflektuje české moderní dějiny. Nedostudovaný gymnazista za protektorátu stráví měsíc ve vězení, protože s falešnou legitimací úředníka cenové kontroly vydíral kvůli potravinovým lístkům jednu živnostnici.

Po válce vstoupí do komunistické strany a v padesátých letech začne jako politický agitátor svou kariéru v armádě. Po Gottwaldově smrti začne tvrdě kritizovat jeho zetě, ministra obrany Čepičku a přispěje tak k jeho pádu. Stane se oblíbencem Antonína Novotného, kterému referuje o situaci v armádě. Také se dokáže spřátelit s jeho synem. Ačkoli je ve svých čtyřiceti letech nejmladším generálem v republice, jeho nákladný životní styl jej nutí krást, kde se dá.

Proslavil se zpronevěrou nedostatkového jetelového semene, která mu vynese přezdívku „semínkový generál“. Když jeho chráněnec Novotný podlehne v politickém zápase Dubčekovi, pochopí, že před kriminálním vyšetřováním jej už nikdo neuchrání, a emigruje do Itálie, kde na americké ambasádě požádá o azyl. 

Novotný se od Šejny marně snaží distancovat a v konečném důsledku tak přijde i o prezidentskou funkci. Celá aféra se probírá v tisku a v podstatě vede ke zrušení cenzury – jednomu z nejdůležitějších výdobytků „pražského jara“.

Národní shromáždění dokonce musí schválit speciální zákon (tzv. „lex Šejna“), aby uprchlého poslance zbavilo mandátu. Pro americkou CIA je Šejna velmi cenným uprchlíkem, díky své podrobné znalosti armádního zákulisí i tajných vojenských dokumentů.

Těžko najdeme nosnější životní příběh, příběh, který by lépe vystihoval tragikomický ráz našich moderních dějin. Řečeno s Palackým, který naši novodobou dějinnou reflexi zakládal: Kdyby nebylo Šejny, museli bychom si jej vymyslet!

...říká o svém antihrdinovi Tomáš Vůjtek, jehož již třetí hru (S nadějí i bez ní v roce 2013 a Vánoční hra v roce 2008) připravil do vysílání Český rozhlas.

Spustit audio

Související