Nezapadlý vlastenec Mikael Niemi

Básník, prozaik a dramatik Mikael Niemi pochází z nejsevernější části Švédska, Bohem i mnoha Švédy zapomenuté končiny jménem Tornedalen. Fakt, že se roku 1959 narodil právě tam, sehrál v jeho případě klíčovou roli a ovlivnil celou jeho tvorbu. Autora, který vystupuje jako moderní bard rodného kraje, představí Schůzky s literaturou 12. srpna 2012 od 20.00.

Niemi vystřídal několik různých zaměstnání: pracoval mimo jiné jako technik, učitel a nakladatelský redaktor. Kromě toho hrál v amatérské rockové skupině a hlavně psal: básně, reportáže, divadelní a rozhlasové hry, prózu. Debutoval v roce 1988 sbírkou Krvácení z nosu při velké mši a vydal dvě knihy pro mládež, ale zůstal prakticky neznámý. To se zcela změnilo roku 2000, když vydal knihu Popmusic z Vittuly. Její původní dvoutisícový náklad během krátké doby stoupl na neuvěřitelných 600 000 výtisků, dílo bylo přeloženo do více než desítky jazyků a svému autorovi přineslo slávu a uznání.

Jde o soubor volně spojených burleskních příběhů, oscilujících na hranici reality a fantazie. Odehrávají se v autorově kraji Tornedalen v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, kdy v této v mnoha směrech zvláštní končině došlo k bizarním, často dost komickým střetům mezi ustupujícím světem tradičních hodnot, patriarchalismu, furiantství, laponského šamanismu a kouzel a světem novým, který zdejší mladá generace ztotožňovala mimo jiné s „populární hudbou“ Elvise Presleyho a Beatles... Pořad Nezapadlý vlastenec připravil Zbyněk Černík. Dále účinkují Dana Černá, Michal Pavlata, David Matásek a Miroslav Táborský. Režie Petr Mančal (2009).

Spustit audio