V ráji u Rajských aneb Obsluhoval jsem anglického krále

13. březen 2016

Rozhlasové pátrání po inspiračních zdrojích stejnojmenného románu Bohumila Hrabala, který autor vychrlil během osmnácti dnů horkého léta roku 1971 v Kersku.

Poslouchejte na Vltavě 13. března 2016 ve 20:00.


V doslovu ke svému románu Obsluhoval jsem anglického krále píše Bohumil Hrabal: „Texty jsou psány v prudkém letním slunci, které rozpalovalo psací stroj tak, až se několikrát za minutu zakusoval a koktal. Nemoha hleděti na oslnivě bílé čtvrtky papíru, (...) psal jsem tedy ve světelném opojení automatickou metodou.“

Vychrlený román se stal důležitým mezníkem v autorově tvorbě a dodnes podněcuje. Například k otázkám po inspiračních zdrojích, po předobrazech románového děje i literárních postav. Tyto i jiné otázky si kladli i autoři dnešního pořadu Miloš Doležal a Tomáš Mazal a vypravili se v parném létě na Hrabalovský literární místopis ve směru: Sadská - Čáslav - Velenka neboli hotel Modrá hvězda, čáslavské železniční nádraží i bývalý nevěstinec U Rajských a venkovský hřbitov vykopaný v minerálních pramenech.

Cestou potkali historičku Stanislavu Klečákovou, železničního publicistu Romana Vlasáka, pamětníka Zdeňka Jirouta a hoteliéra Jaroslava Vránu. Z archivních nahrávek zazní hlas Bohumila Hrabala.


Úryvky z románu čte Vojtěch Hájek. Dobové hudební ukázky pochází z archivu Gabriela Gössela. Režii má Miloš Doležal.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.