To nejlepší klasické hudby roku 2022. Návraty k velikánům i pandemii, nevinnosti zeleně a přesvědčení, že všechno bude fajn

5. únor 2023

V pondělí 6. února budou známé výsledky výročních cen Grammy. Polední koncerty v tomto týdnu tedy míří za výběrem toho nejzajímavějšího, co v loňském roce nahrávky klasické hudby přinesly.

Pozornost vzbudila některá vokální alba jako například Voices of Nature sopranistky Renée Fleming nebo Eden Joyce DiDonato, která vybrala a nahrála hudbu o síle přírody, vůních světa a nevinnostech všeho zeleného, co nás obrůstá: „Svou deskou zvu k návratu ke kořenům. Chtěla bych, abychom se dokázali zamyslet nad tím, zda mnohé naše úzkosti nepochází z odloučení od něčeho prvotního v nás a kolem nás. Na tomto svém albu se vydávám zkoumat sílu přírody a hledám, jak si každý z nás může vytvořit vlastní vnitřní Eden uvnitř sebe.“

Caroline Shaw a Attacca Quartet v DOX+

Americká mezzosopranistka Sasha Cooke zase vyzvala sedmnáct skladatelů, aby pro ni napsali písně o tom, jak prožívali pandemii. Vznikla písňová sbírka, na které se podíleli více i méně známí autoři mladší střední generace, například Američan Nico Muhly nebo kalifornská rodačka, držitelka Pullitzerovy ceny Caroline Shaw, která napsala titulní píseň. Podle ní se celé album jmenuje. How do I find You (Jak tě najdu).

Cooke dala autorům volnou ruku, a tak vznikly písně o únavě rodičů, kteří pracují doma a během nuceného home offce vaří a učí svoje děti, písně o sociální nerovnosti, která během pandemie rostla, ale taky o přesvědčení, že všechno bude zase jednou v pořádku. Kus naděje vsoukal mezi pandemickou depresi newyorský skladatel Christopher Ceronne a napsal píseň Everything will be okay.

Čtěte také

Orchestry nahrávaly známé klasiky, ale také zapomenutou hudbu. Gustavo Dudamel se svou Losangeleskou filharmonií vydal záznam posledních tři symfonií Antonína Dvořáka, Collegium 1704 Smetanovu Mou Vlast, Jakub Hrůša s Bamberskými symfoniky zase jedinou symfonii Hanse Rotta, rakouského skladatele, o kterém Gustav Mahler psal jako o géniovi, který zemřel nepoznaný na samém prahu své kariéry. Zůstala po něm jediná symfonie a několik historek o tom, jak duševně vyčerpaný a narušený mladý skladatel dává najevo svou frustraci a zneuznání.

Vedle toho uslyšíte v poledních koncertech novou hudbu Masona Batese nebo Kevina Putse a ukázky z alb Tomáše Jamníka, Markéty Cukrové, Patricie Petibon nebo Collegia Marianum.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.